ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
 

27.07.2017.
Kod ministra državne uprave i lokalne samouprave  Branka Ružića održan je sastanak sa predstavnicima sindikata  o predloženim rešenjima u Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama.

Sastanak je počeo u 9:30 i trajao je do 11:15, a ministar je sve vreme bio prisutan. Najviše objašnjenja vezanih za ovaj Nacrta zakona dala je pomoćnica ministra Ivana Savićević. Sastanku su prisustvovali predstavnici reprezentativnih resornih ministarstava (rad, finansije, prosveta)

Delegaciju Saveza Samostalnih Sindikata Srbije predvodio je sekretar Veća Zoran Mihajlović. Delegacija je sastavljena od predstavnika sindikata na čije članove se odnosi ovaj Nacrt zakona:
-       Zoran Savić (Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije)
-       Dejan Micković (Sindikat obrazovanja Srbije)
-       Đurđica Jovović (Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije)
-       Dragana Đorđević  (Sindikat kulture Srbije)
-       Ljiljana Kiković (Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije)

Sastanku su prisustvovali i predstavnici UGS Nezavisnost i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost.

Predstavnici pojedinih sindikata su usmeno ponovili svoje primedbe na predložena rešenja u pojedinim članovima koje su prethodno dostavili radnoj grupi za izradu Nacrta zakona.
Istaknuto je da se predloženim Nacrtom zakona u kome se izjednačavaju Pravilnici o radu sa Kolektivnim ugovorima umanjuje značaj Kolektivnih ugovora, a time i uloga sindikata u budućem pregovaranju.
Naglašeno je da je vrednovanje radnog učinka zaposlenog neprimenljivo u pojedinim delatnostima (obrazovanje, zdravstvo)

Ja sam u svom kratkom izlaganju naglasio da su članovi Sindikata obrazovanja Srbije imali velika očekivanja od uvođenja platnih razreda, sa nadom da će se popraviti položaj prosvetnih radnika u odnosu na ostale zaposlene u javnim službama. Da bi ovaj zakon i Zakon o platama uopšte imali smisla neophodno je da budu ispunjena sledeća dva uslova:
        1. Da jedinična cena rada (osnovica za obračun plata) bude jedinstvena i jednaka za sve javne službe.
        2. Da proizvod jedinstvene jedinične cene rada i najmanjeg koeficijenta u platnim grupama i platnim razredima bude veći ili u najgorem slučaju jednak minimalnoj ceni rada.
Ovo je elementarno budući da se radi o osnovnoj algebarskoj operaciji množenja dva broja, zbog neispunjenja drugog navedenog uslova trenutno se ogroman broj zaposlenih u obrazovanju nalazi na nivou minimalne cene rada ili veoma malo iznad ovog nivoa.
 Sindikat obrazovanja Srbije insistira na usvajanju svoje primedbe na član 1 Nacrta zakona u kojoj se traži da se Ministarstvo finansija obaveže da do početka usvajanja ovog zakona obezbedi finansijska sredstva za izjednačavanje nivoa plata prosvetnih radnika sa platama zaposlenih u drugim javnim službama.
Naglasio sam da je neophodno da se poveća ukupno izdvajanje iz budžeta, jer u protivnom postoji opasnost da obrazovanje, kao najveći direktni budžetski korisnik i najpogodniji kandidat za ostvarivanje ušteda zahtevanih od strane MMF, na kraju ponovo dobije nepovoljan položaj u odnosu na ostale javne službe ili da se sve javne službe našu u nepovoljnom položaju.
Na kraju sam rekao da vreme razmatranja Nacrta ovog zakona u drugoj polovini jula nije pogodno za obrazovanje, budući da su naši članovi na kolektivnom godišnjem odmoru.

Sledeći sastanak kod ministra je zakazan za petak 04.08 u 9 sati.

dr prof Dejan Micković

 

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи