ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Јуче у 10 часова одржан је, у медијима дуго најављиван, састанак репрезентативних синдиката у образовању са премијерком Владе Републике Србије Аном Брнабић. Састанку су присуствовали председници свих репрезентативних синдиката у образовању и ресорни министар Шарчевић са сарадницима.
Нацрт Закона о запосленима у јавним службама који улази у јавну расправу (24. август Нови Сад, 28. август Крагујевац и 4. октобар Београд) изазвао је реакцију Синдиката образовања Србије због одређених решења која су против интереса запослених зато што овај закон дерогира Закон о основама система образовања и васпитања и одредбе посебних колективних уговора чиме се губе остварена права на преговарање – социјални дијалог, јубиларне награде, отпремнине и другу врсту заштите запослених. Поред тога овим законом се уводи интерно тржиште рада за све јавне службе и могућност преласка из других јавних служби у образовање, неће бити преговора о цени рада јер ће о томе одлучивати Влада. Нисмо сигурни да ће се на овај начин унапредити положај запослених у образовању у односу на друге јавне службе.
Што се тиче материјалног положаја, премијерка је најавила враћање на ниво из 2014. године када је зарада смањена за 10%, што значи да ће на враћених 9,98% вратити и додатних 0,02%?? Шокантно и алармантно. Премијерка је изјавила да је једино просвети враћено оно што је одузето (што је само делимично тачно, јер није иста цена рада за основне и средње школе и домове ученика и цена рада за студентски стандард и високо образовање. О запосленима у предшколским установама да и не говоримо.) Посебно се поставља питање о разлици у трошковима живота у 2014. и 2017.години.
На крају је договорено да се наставе преговори (иако су јавне расправе у току) уз обећање да ће се почети са радом на ПКУ за основне и средње школе и домове ученика већ у октобру и да ће ПКУ за високо образовање бити коначно закључен.

Председница
Мр Валентина Илић

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи