ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

РТС

Председница Владе Ана Брнабић каже да има простора за повећање плата просветарима, али да још не може да прецизира за колико. Министар просвете најављује да ће се решење за побољшање материјалног положаја просветних радника наћи током септембра.

"Имамо суфицит у буџету. Ми завршавамо анализе са Министарством финансија, а исто тако разговарамо са ММФ-ом. Да не би сада лицитирали, да не буде рекли смо три а биће пет или рекли смо седам, а биће шест... Ми као влада то не желимо да радимо", рекла је Брнабићева на заједничкој конференцији са министром просвете у Влади Србије.

Премијерка Ана Брнабић и министар Младен Шарчевић
Премијерка Ана Брнабић и министар Младен Шарчевић

 

Она је подсетила да је држава 2014. године ушла у фискалну консиолидацију, да су запосленима у јавном сектору смањене плате за 10 одсто, али да је са побољшањем фискалних резултата, плате повећаване.

У два наврата просвета је имала повећање од четири и шест одсто, док је у здравству било повећање седам одсто. У државној управи повећања није било, подсетила је Брнабићева.

"Ова и претходна влада рекле су да је фокус на образовању. И то смо испратили највећим повећањем плата које је било могуће у просвети", закључила је. 

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће се решење за побољшање материјалног полжаја просветних радника наћи током септембра. 

 

Он је рекао да има разумевања за своје колеге, али и подсетио да је лошији материјални положај невоља која прати просвету последњих неколико деценија.

"Никада није било сјајно у просвети, али од 2009. године посебно је почео да пада просек плата у односу на друге кориснике буџета. Морамо да нађемо начин да се те плате изједначе", рекао је Шарчевић.

Младен Шарчевић
Младен Шарчевић

 

Додао је да увођење платних разреда, односно Закон о запосленима у јавној служби може да утиче на регулисање те области. 

Како каже годинама уназад у просвети није рађена никаква рационализација те су формирана одељења и од 19 ученика како би се сачувала радна места, док закон налаже да тај број буде 25.

Министар је подсетио да су обезбеђене отпремнине за 1.200 радника, да је око 900 људи старије од 65 година, да скоро 370 људи прима плате, а неће да прихвате други посао, те да ће проблем технолошких вишкова бити на тај начин решен.

Шарчевић: Сменити 28 директора школа због мале матуре

Министар ће предложити школским одборима у 28 школа да се покрене поступак смене директора због злоупотреба на малој матури.

"Тражимо од школских одбора да преиспитају да ли директори могу да остану на том месту и тражићемо то и за 20 супервизора, јер нису радили оно за шта су делегирани, што је тежа повреда дужности", рекао је Шарчевић одговарајући на питања новинара у Влади Србије.

Он је нагласио да Министарство ниједну ствар неће гурати под тепих.

Коментари   

+2 # Лајош Мориц 31-08-2017 16:08
од прошле године нисам више супервизор, био сам четири године. На прегледу тестова испливћло да ученици имћју исте исправлјене герешке. Наиме пре почетка тестирања директор испред њих рекао да што не знају само оловком да убележе. док је трајало шифровање, директор два супервизора и остале чланове комисије позвао на ручак. У тзо време тестови без надзора хемијском исправљани. Тако прегледачи установили да је исте грешке на неки начин преко оловке преиначене.Али немајући доказа то тако прошло. Медвеђа услуга за пропаст друштва. Не обожавам просветно руководство али требало би увести ред, макар и отпуштањем директора.
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи