ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Kurir

Nezadovoljstvo

ZAOŠTRAVA SE PROTEST PROSVETARA: Zaposleni u 654 škole izlaze na ulicu 6. oktobra!

Društvo 02.09.2017. 21:25h

Štrajk upozorenja osnovnih i srednjih škola je sutra, u organizaciji Sindikata obrazovanja Srbije, a ako se zahtevi ne ispune, sledi radikalizacija

Sindikat obrazovanja Srbije (S0S), koji okuplja 654 osnovne i srednje škole, sutra će stupiti u štrajk upozorenja.


Protest će podrazumevati gubljenje po jednog časa u svakoj smeni, a ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, za 6. oktobar najavljuju proteste na ulicama, ali i svakodnevno skraćenje časova na 30 minuta.


Protiv nacrta zakona


- U ponedeljak ćemo održati zakonski štrajk upozorenja širom osnovnih i srednjih škola po Srbiji, jer se tog dana održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama, koji je za radnike u prosveti neprihvatljiv. Naša dva osnovna zahteva su povlačenje ovog nacrta, jer je izuzetno štetan, i povećanje plata iznad republičkog proseka, jer prosvetni radnici danas imaju platu oko 42.000 dinara, što je mnogo manje od proseka - kaže za Kurir predsednica Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) Valentina Ilić.

foto: Dragan Kadić

Ovaj štrajk podržaće i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).

- Taj štrajk bi podrazumevao skraćenje časova na 30 minuta, ali i proteste na ulicama 6. oktobra. Nameravamo da se povežemo i sa studentima. Naravno, pozivamo i sve sindikate da nam se priključe. Nezadovoljstvo je veliko, ljudima koji obrazuju našu decu moramo vratiti dostojanstvo! Premijerka Ana Brnabić je u ekspozeu navela da je prioritet obrazovanje i digitalizacija, i nadamo se da će to pokazati i na delu - kaže Ilićeva.


Ona dodaje da su zaposleni u prosveti u groznoj situaciji:


Niske plate


- Komplet knjiga košta 24.000 dinara, a mi kao nastavnici nemamo nikakve benefite, pa doživljavamo da s našim platama ne možemo da kupimo deci knjige, pa da ih pošaljemo u te iste škole u kojima radimo. Je l‘ mi pravimo ljude za ovo društvo ili za neke druge zemlje? Deca provode dve trećine svog vremena u školi, mi nismo samo profesori, već smo i administrativni radnici po školama, ali i psiholozi i sociolozi.


J. Pronić

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи