Штампа
Категорија: АКТУЕЛНО
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Данас је 5. Октобар, Светски дан наставника.
Тема овогодишњег, за све просветне раднике света важног дана је „Настава у слободи – оснаживање наставника“. У обележавању учествују све важне светске организације – од Уједињених нација, Унеска, Уницефа, Међународне организације рада до Интернационале образовања.
Поруке поводом обележавања стижу и из Европске организације синдиката образовања. У поруци се истиче да су настава и обучавање у слободи витални за оснаживање наставника, како би у потпуности могли да изразе своје потенцијале и раде у демократском окружењу. У многим земљама се нарушавају основна људска права наставника, што је нарочито изражено у Турској.
Поред слободе рада наставника, у многим земљама се погоршавају радни и животни услови наставника, укључујући замрзавање и смањење плата. Због тога широм Европе сви синдикати позивају на повећање плата свих запослених, који су били први изложени последицама економске кризе и за које се још увек нису десиле позитивне промене после изгубљене деценије малог раста и стагнације.
Ове године се, такође, обележава и годишњица Препорука Унеска у вези са положајем наставнг особља у високом образовању и истраживању, усвојена 1997. године. Поред повећаног учећа уговора на одређено време и несигурног посла, високо образовање и истраживање је изложено смањењу финансирања и комерцијализацији која је додатни притисак на запослене и њихову могућност професионалног и животног остварења.
У залагању за обезбеђивање квалитетног образовања за све, европски синдикати траже да наставници буду оснажени кроз обезбеђивање одговарајућег простора, наставних средстава, подршке, као и радних услова како би могли квалитетно да обављају своју професију.
Квалитетно образовање тражи посвећеност и одговарајуће ресурсе, закључено је у поруци.
world teachers day
Погодака: 2694