Штампа
Категорија: АКТУЕЛНО
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У Риги је од 27 до 29. септембра одржан Округли сто синдиката образовања Централне и Источне Европе, који се организује сваке друге године. Јачање синдиката обазовања у одговору на друштвену кризу и њен утицај на образовање били су у средишту тема овогодишњег Округлог стола, у чијем раду је учестовало преко 80 синдикалних представника. Слично географско, политичко и филозофско разумевање представника земаља учесница јесте заједнички изазов за просветне раднике и њихове синдикате из ових земаља, као што је истакла председница ЕТУЦЕ, Кристин Блауер.

Европски директор Сузан Флокен је истакла оно што је заједничко у већини земаља из овог дела Европе, а то су смањивање инвестирања у образовање, претње социјалном дијалогу и угрожавање колективног преговарања. Такође, свим земљама је заједнички изазов синдикална активност у социјалној инклузији миграната и избеглица у образовно и друштвено - економско окружење земаља. А питање које је било на дневном реду је да ли синдикати образовања могу и треба да ураде више на обезбеђивању компетенција наставницима и другом наставном особљу, како би одговорили повећаним друштвеним захтевима.

У односу на кризу са којом смо суочени, учесници су истакли бројне проблеме са којима се сусрећу у обезбеђивању квалитета образовања, смањивањем буџета за образовање, приватизационим трендовима, ниским статусом наставничке професије у земљама Централне и Источне Европе, проблемина у ангажовању и задржавању младих наставника у образовању. Посебно је истакнута потреба за организовањем и обновом рада синдиката. Угрожавање демократских вредности у неколико земаља такође је истакнуто као значајан проблем, као и улога образовања у суочавању са екстремизмом и насиљем.

У Декларацији усвојеној на завршетку Округлог стола се истиче да ће синдикати образовања заједно радити на:

 - Заступању за одрживо инвестирање у образовање и успротивити се сваком облику приватизације у образовању и образовања

 - На јачању ефикасног социјалног дијалога у земљама Централне и Источне Европе

 - Подржавати чланице у обезбеђивању демократског и грађанског образовања

 - Ангажовати се у активностима против екстремизма и насиља, као и обебеђивати додатно стручно усавршавање наставника за образовање миграната

 Активно се ангажовати на побољшавању статуса просветних радника

 Јачати синдикате образовања кроз укључивање нових чланова

  - Доприносити јединству и солидарности у оквиру европског синдикалног покрета.

Раду Округлог стола претходио је састанак Мреже организација Централне и Источне Европе, са нагласком на солидарност и акције у региону.

 У име Синдиката образовања Србије у раду Округлог стола је учествовала председница Валентина Илић, која је имала запажено излагање са темом: Статус наставничке професије - ангажовање и задржавање наставног особља.riga29sept17

Погодака: 2230