ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О ПКУ ЗА ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И ДОМОВЕ УЧЕНИКА

 

            Данас су у Министарству просвете, науке и технолошког развоја почели преговори о новом ПКУ за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика. Састанку су поред представника репрезентативних синдиката присуствовали Анамарија Вичек државни секретар у МПНТР, Јесенка Чворо из Министарства за рад, Ивана Милинковић из МДУЛС, Марина Хасановић из МПНТР и представници Министарства финансија.

            У име Синдиката образовања Србије састанку су присуствовали председница мр Валентина Илић и Раде Ерцег члан Републичког одбора и Комисије за ПКУ за основне и средње школе и домове ученика.

            Ставови Министарства просвете су да је у постојећем ПКУ спорно дефинисање бодовања, превоз, права синдикалних представника, рад Комисије за тумачење ПКУ и нека правно терминолошка питања, а оно што је ново као предлог нашег синдиката је дефинисање регреса, топлог оброка, новогодишње награде и накнаде за радни стаж.

            Предлог закона о запосленима у јавним службама улази у процедуру у децембру месецу и до његовог ступања на снагу ПКУ мора да се усагласи са овим законом и са Законом о основама система образовања и васпитања.

            Утврђена је динамика наредних састанака односно да ће се састанци одржавати на десетак дана. Синдикат образовања Србије ће представљати чланови Комисије за ПКУ које је изабрао Републички одбор.

Коментари   

+1 # тихomir 06-12-2017 20:10
bio sam clan vaseg sindikata,razocarali ste me,presao sam u nezavisni sindikat,jos gore.Uzeli mi osam godina radno staya,takode, uzese mi jubilarnu nagradu za 35 godina rada koliko sam neprekidno radio u jenoj skoli.Kakvi sindikati, vi ste izdajice,sindikat cini clansvo a ne vi poltroni.
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат
0 # SOS 07-12-2017 13:31
Sve je poštovani Kolega stvar izbora. I zanimanja i članstva ... A i Vi da ste neka viša struktura našli bi se u raskoraku između želja (članstva) i realnih mogućnosti!
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат
+1 # jezdimir 08-12-2017 12:38
Поштовани,
зашто по питању јубиларне награде колективни уговор у образовању није усклађен са осталим колективним уговорима корисника буџета Републике Србије. Има ли
логике да радници који су само једну годину радили у образовању приме јубиларну награду за тридесет година рада а да наставник који је непрекидно радио у једној школи 35 година нема право на јубиларну јер је пре тога радио пет година у фабрици.Која контрадикторност,такође,радни стаж из фабрике се не признаје у обрачуну плате. Ја имам утисак да нешто није уреду са нашим образовним системом.
Са поштовањем вас поздрављам.
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат
-1 # СОС 08-12-2017 13:50
Поштовани Јездимире,
мало је нејасан Ваш коментар.
Наиме, "новине" импементиране новим Законом о раду (2014) бришу минули рад ван образовних институција! Смисао те мере многима је (не)познат! Уколико сте наш члан и уколико сматрате да сте ускраћени по питању јубиларне награде, молимо Вас да се јавите нашој правној саветници Николини Маљковић.
Срдачан поздрав!
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат
0 # jezdimir 09-12-2017 11:45
Поштовани,

Врло сам јасан ,зашто се брисани минули стаж(године рада ван образовања) признаје (рачуна) за обрачун и исплату јубиларне.То у здраству ,социјалним установама,државним органима није тако.
Предлажем да у току преговора за нови колективни уговор ово узмете у обзир.Мислим да је најпоштеније да услов за јубиларну буду само године рада проведене у институцији. Ако се децидно прецизира (године рада у институцији)онда неће бити накарадног и погрешног тумачења појединих чланова и ставова посебног колективног уговора.
Захвањујем на пажњи,са поштовањем вас поздрављам
Јездимир
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат
0 # саша 10-12-2017 15:39
Читам ове коментаре па не могу да одолим,
наиме,ми високообразовани би требали што конкретније и јасније да се одредимо по неком "питању".Међутим,ни наши закони,правилници,уговори и слично су са појединим члановима и одредбама недоречени ,нејасни са "рупама у њакону"по свој прилици да би се што лакше изиграли и обманули радници у образовању.
Зар је тешко прецизно у колективном уговору написати по питању ЈУБИЛАРНЕ награде-послодавац је дужан да исплати јубиларну за године рада у установама образовања".Мислим да је тако у колективним уговорима за социјални рад ,уосталом за све који су на будету Републике треба да буде исти третман.Какве везе има јубиларна награда у образовању са годинама рада у грађевинарству,пољопривреди и слично...
Поздрав
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат
0 # зоран 13-12-2017 18:26
коментар за посебан колективни уговор

Догурали смо дотле да имамо неписмене правнике који немогу да раздвоје по животној и друштвеној логици ,а посебно они који завршише у крагујевцу и приштини,какав је смисао јубиларне награде у некој институцији?
Ваљда се радници ЈУБИЛАРНОМ наградом награђују за претходни рад у институцији и мотивишу да и даље остану у институцији.Правници неумеју ни да буду прецизни у формулацији чланова уговора НПР јубиларна награда се додељује раднику искључиво за године рада у институцији,НПР у образовању.
Све ми се чини да су преовладало незнање и зло.
боже помози,незнају шта раде
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат
0 # СОС 14-12-2017 12:38
Зоране,
МИ ИПАК ЗНАМО ШТА РАДИМО A РАДИМО НА ДОБРОБИТИ СВИХ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ, И ТО НА СВИМ НИВОИМА!
А смисао јубиларне награде је ипак мало шира од Вашег схватања, тим пре јер нам је укинут минули рад, сем код актуелног послодавца.
Па да се то ипак мало, како-тако, надокнади и учињена неправда исправи!
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи