ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

АКТУЕЛНО

 

Проналажење путева кроз лавиринт: жене, образовање, синдикати и лидерство

 

Трећа Светска Конференција жена Интернационале образовања одржана је од 5. до 7. фебруара у Маракешу у Мароку. Преко 300 учесница је током три дана расправљало о различитим аспектима положаја жена у друштву, образовању и синдикату, а посебно о подстицајима јачању лидерства жена и њиховом преузимању одговорних позиција.

1

Учесницима се прво обратила председница Интернационале образовања Сузан Хопгуд, а уводно излагање имала је Улрике Луначек, доскорашња потпредседница Европског парламента. Током разноврсних паралелних сесија учеснице су имале могућност да износе своја мишљења о томе да ли се лидери рађају или стварају, каква врста лидерства је данас најпожељнија, како развијати сарадничко лидерство. Посебну пажњу привукла је дискусија о квотама – да ли оне једини или довољно добар начин да се жене привуку и задрже на лидерским позицијама. Занимљива је била и дискусија о улози мушкараца у подршци женском лидерству, у којој су малобројни мушкарци истакли да су свесни да у синдикатима образовања већину чланова чине жене и да због тога посебно морају имати у виду њихове потребе, а било је предлога и о потреби додатног тренинга за мушкарце, не само за оснаживање жена. Будућност женског лидерства представиле су младе чланице из неколико великих синдиката и студенти који се током студирања припремају за лидерске позиције. Током скупа део активности био је посвећен  умрежавању жена и њиховом међусобном упознавању, што је један од драгоцених резултата конференције, на којој су се на једном месту нашле жене са свих континената, различитих образовања, искустава, а све са жељом да се заједничким радом дође до толико потребних промена.

2

Моћне жене на светским позицијама су размениле ставове о лидерству, роду и моћи, што је било веома интересантно, а посебан део био је посвећен борби против насиља и сексуалног узнемиравања, са личним примерима жена које су искусиле насиље – са фокусом на кампању #МеТоо на друштвеним мрежама.

3 

Део интерактивног учења био је тренинг јавног наступа, подстицање менторства, унапређивање комуникације и коришћење друштвених медија, вођење примерима и размена синдикалне праксе. Разговарало се и о положају жена у образовању  и лидерству у условима све веће комерцијализације образовања и посебно о борби против родно заснованог насиља у школама. Пред крај конференције је квиз о томе шта знамо о женама лидерима показао да још има заиста много да се ради на унапређењу положаја жена и њиховом лидерству – поготово у Европи, у којој се међу пет жена премијера налази и Србија, у којој има мањи број синдиката образовања којима су на челу жене, али у поређењу са другим регионима – много је посла на јачању позиције и лидерства жена у Европи.

 4

Синдикат образовања Србије је учествовао и на овој, као и на претходне две Светске конференције – овог пута по посебном позиву и уз финансијску подршку Европског комитета синдиката образовања ЕТУЦЕ у раду конференције је учествовала председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић и Борка Вишнић, стручни сарадник за међународну сарадњу.

5

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи