ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

САОПШТЕЊЕ

Данас, 26.02.2018. одржан је састанак у Министарству просвете науке и технолошког развоја на којем су присуствовали представници Министарства просвете, као и представници репрезентативих синдиката. У име Синдиката образовања Србије, састанку су присуствовале председница Валентина Илић и правна саветница Николина Маљковић.

Тема састанка био је Посебан колективни уговор за основне, средње школе и домове ученика чија важност истиче 05.марта 2018.године, као и рок на који треба продужити постојећи ПКУ.  На састанку су нам достављена мишљења Министарства финансија, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Секретеријата за законодавство и Министарства за рад, запошњавање, борачка и социјална питања, а у вези са предлогом репрезентативних синдиката да се рок важења ПКУ продужи на три године. Министарство државне управе и локалне самоуправе  је дало негативно мишљење, односно њихов предлог је да се важећи ПКУ продужи на годину дана, тачније до 05.марта 2019.године имајући у виду да Закон о запосленима у јавним службама почиње да се  примењује од 01.01.2019.године, те  да сматрају да би у наредном периоду а пре почетка примене наведеног закона, одредбе ПКУ се морале ускладиле са наведеним прописима. Такође су указали да су остале јавне службе као што су здравство, социјална заштита и установе  културе продужили рок важења својих колективних уговора на период од годину дана.

Представници три репрезентативна синдиката, међу којима и представници Синдиката образовања Србије  су  се  сложили да постојећи ПКУ треба продужити на рок важења од годину дана, имајући у виду да ПКУ ускоро истиче и да је у овом тренутку најважније да запослени у основним школама, средњим школама и домовима ученика не остану без права која су загарантована важећим ПКУ. Синдикат образовања Србије је инсистирао да се почев од априла месеца настави рад на доношењу новог ПКУ,  како не би поново били доведени у оквакву неизлазну ситуацију.

На  крају састанка нам је предочено да ће се сутра одржати и седница Владе, на којој би требао да се разматра и Споразум о продужењу важења ПКУ на период од годину дана, након којег би се  приступило и потписивању истог,  а затим  би уследило  и објављивање у Службеном гласнику и ступање на снагу.

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи