ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  2 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

ИНФО СОС:

 

У Врњачкој Бањи је од 24. до 25.фебруара одржан   семинар  који су организовали Градски одбор образовања града Ниша и Савез самосталних синдиката града Ниша.  У раду семинара учествовало је двадесетак председника синдикалних организација чланица Градског одбора Синдиката образовања града Ниша. На семинару су поред председнице Синдиката образовања Србије, Валентине Илић и правне саветнице       Николине Маљковић гостовали и чланови Републичког одбора СОС-а: Лула Ђокић, Славица Радовић и Слободанка Савић.  Програмом семинара обухваћене су теме везане за измене закона и других аката у просвети као и  Посебан колективни уговор за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика.

Семинар су  отворили председник Градског одбора образовања града Ниша Јовица Манојловић  и председница Савеза Самосталних синдиката града Ниша Оливера Бобић.

 VB 3

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић је учеснике обавестила о свим актуелним питањима синдикалног деловања, као и о актуелним проблемима у образовању и даљим корацима СОС-а.

Правна саветница Николина Маљковић је представила најважније одредбе новог Закона о основама система образовања и васпитања, која се односе на радно правни положај запослених, као и новине које је закон донео у односу на претходни закон.

Такође je  на семинару учесницима саопштено да Посебан колективни уговор за основне и средње школе и домове ученика истиче 05.марта 2018.године, те да су у току преговори око рока на који ће се продужити  важећи  ПКУ, како запослени у  основним школама, средњим школама и домовима ученика не би остали без права која су била загaрантована важећим ПКУ.

Из дискусије присутних  сазнало се  да се запослени у установама образовања на територији града Ниша суочавају са сличним проблемима као и запослени у целој Србији. Посебно су истакли проблем IV степена стручне спреме и минималних зарада.

VB 2

Учесницима семинара су представљене и подељене нове брошуре Синдиката образовања Србије и то: Приручник за синдикалне активисте, Радно – правни положај запослених у новим законима о образовању и Родна равноправност и синдикални рад које ће свакако олакшати и унапредити рад синдикалних активиста.

На крају семинара сви су се сложили  да је потребно да удруженим снагама, нашим радом и ангажованошћу доприносимо јачању наше организације, као и јачању угледа  и материјалног положаја просветних радника.

Коментари   

0 # СССС 28-02-2018 14:17
За похвалу, уз две замерке :
Ди га је моћни Даки (НИ НА СЛИКУ ГИ НЕМА) и ОБЕЋАЊЕ ЈОЦИНО ДА ЋЕ ЗВАТИ У ГОСТЕ... Вероватно није смео од ПРЕШЈЕДНИЦЕ са ЛОКАЛА!!!
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи