ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  3 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

АКТУЕЛНО:

            На иницијативу Синдиката образовања Србије, а након дужег времена, данаc je одржан састанак са министром просвете науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем поводом бројних проблема у образовању. Састанку су присуствовали председница Синдиката образовања Србије мр Валентина Илић, подпредседник др Дејан Мицковић, председник Одбора делатности ученичког и студентског стандарда Данијел Ђорђевић и правна саветница Николина Маљковић.

            Министру су предочени следећи проблеми са којим се суочавају запослени у образовању, а то су:

- просечне зараде испод републиког просека;

-  проблеми запослених са другим, трећим и четвртим степеном који примају минималну зараду;

- проблеми око закључења Посебног колективног уговора за запослене у високом образовању;

- умрежавање школа и инсистирање да се приликом доношења плана умрежавања школа укључе и репрезентативни синдикати;

- платни разреди и инсистирање да се приликом израде платних група и разреда укључе репрезентативни синдикати у образовању, који би дали свој допринос у изради платних група и разреда, јер  врло добро знају положај и радна места запослених у образовању;

            Према најави премијерке о повећању плата у јавном сектору, Синдикат образовања Србије тражи да запослени у образовању добију највеће повећање како би основа за платне разреде била што боља, са чиме се и Министар сагласио.

            Министар је упознат са наведеним проблемима и обећао да ће инсистирати да се приликом доношења платних група и разреда укључе и репрезентативни синдикати, као и код доношења плана умрежавања школа.

            Што се тиче Посебног колективног уговора за високо образовање, потребно је „поново“ одржати састанак са помоћником министра за високо образовање др Бојаном Тубићем, како би га упознали са проблемима око закључивања ПКУ, а затим и са представницима Министарства финансија, који су својим примедбама и допринели да овај ПКУ још увек није потписан.

            Поред наведеног на састанку се расправљало и о Уредби о забрани запошљавања која је још увек на снази као и проблемима запослених у образовању који су засновали радни однос на одређено време и немогућности заснивања радног односа на неодређено време због наведене Уредбе, која онемогућава расписивање конкурса. Министар је на састанку рекао да се он већ дуже време залаже да се Уредба о забрани запошљавања укине, како би запослени који раде на одређено време, коначно осигурали свој радно-правни статус у установама образовања.

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи