ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

АКТУЕЛНО

У Београду је данас, 22. маја 2018 године одржана седница Одбора запослених у ученичком и студентском стандарду. Председник Одбора Данијел Ђорђевић је истакао бројне проблеме запослених у овој делатности: од чињенице да велики број запослених након повећавања минималне цене рада прима минималну зараду, без обзира што имају и до четвртог степена стручне спреме до неједнаких коефицијената у зависности од величине установе. Ниске зараде доводе до проблема у обезбеђивању стручног кадра и ниској мотивацији за рад, а неједнаки коефицијенти су дугогодишња нелогичност, јер за исти рад и исту стручну спрему сви запослени у делатности немају исту плату.

У раду седнице учествовала је и начелница сектора за ученички и студентски стандард Министарства просвете Марина Хасановић и специјални саветник министра просвете Милош Благојевић. Према речима Марине Хасановић, рад на платним разредима се приводи крају и најкасније за месец дана ће се наћи пред синдикатима, који треба да се изјасне о предлозима. „Ово је ретка прилика да се Министарство и синдикати налазе на истој страни и заједничким напорима треба да се изборе за одговарајући положај запослених у образовању у односу на друге делове јавног сектора који су обухваћени овим законом, а који треба да ступи на снагу од почетка наредне године“, истакли су представници Министарства просвете. Основни захтеви су да минимална зарада треба да има и минимални коефицијент, а позиција носилаца делатности у образовању треба да се позиционира приближно основним носиоцима у другим делатностима. Тиме би се иправиле дугогодишње неједнакости и успоставио поштенији и коректнији систем. Поред тога, следећа фаза је вредновање рада, у чему ће синдикати имати активну улогу, са задатком да се успоставе што објективнији алати којиме ће се субјективне процене свести на што мању меру.

 standard 22 maj 2018

На састанку је било речи и о новим систематизацијама које су завршене у већини установа и усклађене са каталогом занимања, али са коефицијентима треба сачекати нова решења. Министарство је само контролисало максималан број запослених, а примећене су и нелогичности којих до сада није било (велики број помоћника, заменика и сл). Поред тога, очекује се укидање забране запошљавања у јавном сектору, што би знатно олакшало позицију образовања.

Чланови Одбора су истакли проблеме у функционисању установа, посебно у  неједнаком начину исплате стимулације запосленима. Законом о буџетском систему за прошлу и ову годину дозвољена је исплата само јубиларних награда, али према члану 21. Правилника постоји могућност да се за прековремени рад појединцима, сходно њиховом доприносу, исплати додатна зарада од средстава остварених искључиво на тржишту.

Са састанка је потекла иницијатива да се крене у преговоре о новом ПКУ за студентски стандард, чија важност истиче у децембру ове године. Као разумно се прихватило решење да се тражи продужење важности ПКУ до марта 2019. године, до када је продужен и ПКУ за основне и средње школе и домове ученика. У међувремену се очекује и усвајање новог Закона о студентском стандарду у септембру ове године.

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи