ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  2 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

извор: N1

Štrajk u Visokoj školi u Blacu, direktor izbegava profesore

Druga je nedelja prvog štrajka nastavnog kadra u nekoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji, a štrajkači i direktor Visoke škole za strukovno obrazovanje u Blacu pregovore nisu ni počeli. Zaposleni su se i ranije žalili na nedostatak komunikacije, optuživali direktora za mobing, a bivši predsednik sindikata od predavača došao je do mesta noćnog čuvara.


Više procesa pred sudom je u toku, a u školi najavljuju da bi posle dve godine pokušavanja, sledeće nedelje prvi put mogli da dobijemo izjavu direktora Ljubiše Milačića.

Do sada su na fakultetima u Srbiji organizovani protesti, štrajkovi i pobune studenata, a na takozvanom "topličkom Kembridžu" prvi put štrajkuje nastavno osoblje i traže od direktora i članova Saveta da podnesu ostavke.

"Doprinose da se urušava rad jedne visokoškolske institucije koja traje 60 godina. Naš zadatak i cilj je da očuvamo dostojanstvo škole i profesije", kaže predsednik štrajkačkog odbora Goran Perić.

Dvadeset devet članova ovog sindikata je u štrajku, a nastava se redovno odvija. Štrajk se ogleda u njihovim okupljanjima u zbornici, i pokušajima da uz posredovanje ministarstva organizuju susret i započnu pregovore sa direktorom Ljubišom Milačićem, u čijem se mandatu, kažu, broj studenata smanjio za 600, a smanjen je i broj zaposlenih – osmoro njih dobilo je otkaz.

"Upravo je to jedan vid pritiska na sve ostale zaposlene – ako se ne povinuju nekim odlukama da će završiti kao te kolege. Tu su egzistencije porodica u pitanju. Nije više ni pitanje rada, ni pitanje vlasti, nego egzistencije svih nas", kaže profesor strukovnih studija Danilo Obradović.

Odgovor direktora na optužbe i zahteve štrajkača nismo dobili, dobili smo odgovor da nije u školi.

"Možemo da primetimo čim službeni auto nije ispred škole znači da se direktor ne nalazi u zgradi i to se jako često dešava", kaže Goran Perić.

Ispred škole nema službenog automobila, nema ni direktora. Za dve godine, tri puta smo bili u ovoj Visokoj školi u Blacu, njega još nismo videli. Najpre se sa nama dopisivao preko sekretarice, prošli put rekli su nam da ne dolazi petkom, sada je sreda, direktora, kažu, opet nema.

Telefonom se javio njegov pomoćnik Boban Kocić. Priznaje da je studenata manje, ali za to krivi negativnu kampanju grupe zaposlenih koja je sada u štrajku. Na njihove zahteve – ostavke, kaže da su neosnovani i da je ostavka lični čin, a njihov cilj da prikriju propuste bivšeg rukovodstva.

Štrajkači pozivaju na razgovor.

"Mi samo želimo da zaštitimo integritet nastavnog osoblja, odnosno svih nastavnika i cele akademske zajedncie u Srbiji, i da jednom konačno stanemo i razgovaramo o svim našim problemima", kaže Danilo Obradović.

Sada čekaju potez ministarstva, gde bi štrajkači i direktor, koji inače rade u istoj zgradi, prvi put posle tri godine trebalo i da razgovaraju. 

Kompletan video snimak pogledajte na: http://rs.n1info.com/Video

Коментари   

+2 # profesor 07-06-2018 15:14
Ministar prosvete treba da presece i resi agoniju skole u Blacu,pod hitno smeniti nelegalnog direktora i poltronski savet skole,izabrati novi savet sa clanovima iz reda osnivaca i legalno izabrati direktora.U suprotnom skoli spasa nema.
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи