ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

„KRAJ ZA BAHATE“ Šarčević za „Blic“: Sprečićemo direktore u visokim školama da RASIPAJU NOVAC

Ne možemo da se igramo Univerzitetom i njegovom autonomijom
Foto: Zoran Lončarević / RAS Srbija

Ministar prosvete Mladen Šarčević povukao je prvi korak u demontiranju uigranog sistema u visokim školama gde direktori raspolažu ogromnim svotama novca, a nikome ne polažu račune.

Inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila je nenamensko rasipanje para i drastične zloupotrebe funkcija u visokim školama - Beogradskoj poslovnoj školi, gde je direktor Đuro Đurović, i Visokoj poslovnoj školi u Blacu, kojom upravlja Ljubiša Milačić. Nalazi prosvetne inspekcije bili su alarm za ministra Mladena Šarčevića. Izradio je model koji će omogućiti drugačije ustrojstvo visokih škola, a sledeći korak je korigovanje sistema finansiranja, samim tim i trošenja novca.

Novi model - Akademija strukovnih studija, juče se našao pred Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje, a Šarčevićev predlog usvojen je jednoglasno. On podrazumeva objedinjavanje ove dve škole i svih njihovih isturenih odeljenja. Suština je da se Akademijom određuje sasvim drugačije unutrašnje administrativno uređenje škola, a jedan od prvih rezultata biće regulisanje studijskih programa, a ne da se dupliraju kao do sada. Formiranje Akademije označiće i kraj dvojice direktora koji su zloupotrebljavali funkcije.

Kako Šarčević najavljuje za “Blic”, model Akademije je samo početak u sređivanju prostora visokih škola, a potom na red dolazi i sistem finansiranja. To podrazumeva da će biti izmena propisa, a ne da se kao do sada ogromne sume novca prepuštaju direktorima, a regulisanje toka novca bude samo na nivou uredbi. Ministar ističe da je bio šokiran kada su mu predočeni prvi nalazi inspekcije Ministarstva u Beogradskoj poslovnoj školi i Visokoj poslovnoj školi u Blacu. Kaže da je nezakonitost u radu utvrđena na gotovo svim poljima.

 

Rešen da istera stvar do kraja
Foto: Zoran Lončarević / RAS Srbija
Rešen da istera stvar do kraja

- Razmere javašluka su tolike da neću stati na izmenama koje se odnose na administrativno sređivanje problema u visokom školstvu, a koje će biti urađeno kroz Akademiju strukovnih studija. Na svakom koraku bilo je nenamenskog trošenja, od službenih putovanja u Ameriku za 15 ljudi, pa do enormnih stavki. To što je rađeno u ovim školama je strašno i tu niko nije poštovao ni obrazovne standarde niti propise. Utvrdili smo i neakreditovana odeljenja i plaćanje profesora koji ne drže nastavu. Rasipanje para na svim nivoima. Biće istraženi tokovi novca jer namera mi je da ovakav sistem demontiram i rasturim šablon zloupotreba - kaže Šarčević.

Posle formiranja Akademije, sledeći konkretan korak biće izmene u načinu finansiranja visokih škola koje dobijaju novac iz budžeta i imaju sopstvene prihode, pa se događa da direktor sebi odredi platu preko 800.000 dinara. Ministar namerava da predloži i da inspekcije tri ministarstva - prosvete, rada i finansija zajednički nastupaju kada je reč o finansijama.

- Inspekcija Ministarstva prosvete ima određeni delokrug, ali nemamo ingerencije u dobrom delu onoga što pronađemo. Zato je neophodno direktnije umrežavanje ova tri ministarstva. Državni, odnosno novac građana, neće više biti isisavan - ističe Šarčević.

“Blic” je pisao o dvojici direktora, Đuri Đuroviću i Ljubiši Milačiću. Među novim saznanjima su skandalozni ugovori o radu. Milačić je, primera radi, potpisao ugovore o dopunskom radu sa nastavnicima koji nikada nisu angažovani u toj školskoj godini, a isplaćivani su im honorari. Na spisku do kog je “Blic” došao je 10 nastavnika koji su dobijali novac, a da nisu ušli u školu.

Milačić je jedinstven slučaj jer je podneo krivičnu prijavu protiv najbolje studentkinje koja je tražila da se formira Studentski parlament u školi. Kako Studentski parlament učestvuje u izboru direktora, Milačić je želeo da spreči njegovo formiranje, pa je prijavio studentkinju da je falsifikovala potpise studenata. Krivična prijava je odbačena kao neosnovana i utvrđeno je da studentkinja nije falsifikovala potpise kolega.

Milačić sam sebi dodeljivao nastavu i honorare

O korupciji i trgovini uticajem direktora Ljubiše Milačića svedoče i podaci da je grupi profesora omogućavao da predaju nastavu iz predmeta za koje nemaju ni odgovarajuće zvanje, niti kompetencije. Milačić je time praktično kupovao državnim novcem njihovu naklonost i lojalnost kako bi opet glasali za njega.

Ljubiša Milačić
Foto: Promo / Promo
Ljubiša Milačić

Direktor nije stao na drugima već je isto “završio” i za sebe. On je sebi dodelio dva predmeta za koje nije kompetentan i držao nastavu umesto profesora na osnovu kojih je taj studijski program i dobijen. Tako je u visokoškolskoj jedinici u Jagodini na nastavi koja se održava isključivo vikendom, umesto radnim danima, Milačić sebi dodelio nastavu na studijskom programu Finansije i računovodstvo. On predaje nastavu iz predmeta Bankarsko poslovanje i platni promet iako ne bi smeo. Milačić je nastavnik i za predmet Finansiranje lokalne samouprave, iako je u dokumentaciji za akreditaciju studijskog programa Finansije i računovodstvo i odluci Nastavnog veća od 21. 9. 2017. godine za to izabrana dr Jasminka Đurović.

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи

VIII sportski susreti SOS

 

ПРИЈАВУ ПРЕУЗМИТЕ КЛИКОМ ОВДЕ

Попуњену Пријаву послати на: obrazovanje@sindikat.rs

Молимо да пријава буде до 2 спортске дисциплине по учеснику!

акредитовани семинари СОС 2018

Dijagram PKU za škole i domove učenika

NOVE TAKSE 2018

За: упис, измене и брисање из Регистра, износ je 530,00 динара а за потврду 410,00 динара.

Prirucnik za sindikalne aktiviste 2015

 

Tumačenje PKU a 2016

%увећање плате = (бр. чл. СО)*24/број запослених

SP arhiva

КЛИКНИТЕ НА ГОРЊУ СЛИЧИЦУ ЗА ПРЕГЛЕД ОД 77. ДО 170. БРОЈА „СИНДИКАЛНОГ ПЕРА“

А НА ОВАЈ ЛИНК ЗА „СИНДИКАЛНА ПЕРА“ У 2017. И НА ДАЉЕ