ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

„KRAJ ZA BAHATE“ Šarčević za „Blic“: Sprečićemo direktore u visokim školama da RASIPAJU NOVAC

Ne možemo da se igramo Univerzitetom i njegovom autonomijom
Foto: Zoran Lončarević / RAS Srbija

Ministar prosvete Mladen Šarčević povukao je prvi korak u demontiranju uigranog sistema u visokim školama gde direktori raspolažu ogromnim svotama novca, a nikome ne polažu račune.

Inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila je nenamensko rasipanje para i drastične zloupotrebe funkcija u visokim školama - Beogradskoj poslovnoj školi, gde je direktor Đuro Đurović, i Visokoj poslovnoj školi u Blacu, kojom upravlja Ljubiša Milačić. Nalazi prosvetne inspekcije bili su alarm za ministra Mladena Šarčevića. Izradio je model koji će omogućiti drugačije ustrojstvo visokih škola, a sledeći korak je korigovanje sistema finansiranja, samim tim i trošenja novca.

Novi model - Akademija strukovnih studija, juče se našao pred Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje, a Šarčevićev predlog usvojen je jednoglasno. On podrazumeva objedinjavanje ove dve škole i svih njihovih isturenih odeljenja. Suština je da se Akademijom određuje sasvim drugačije unutrašnje administrativno uređenje škola, a jedan od prvih rezultata biće regulisanje studijskih programa, a ne da se dupliraju kao do sada. Formiranje Akademije označiće i kraj dvojice direktora koji su zloupotrebljavali funkcije.

Kako Šarčević najavljuje za “Blic”, model Akademije je samo početak u sređivanju prostora visokih škola, a potom na red dolazi i sistem finansiranja. To podrazumeva da će biti izmena propisa, a ne da se kao do sada ogromne sume novca prepuštaju direktorima, a regulisanje toka novca bude samo na nivou uredbi. Ministar ističe da je bio šokiran kada su mu predočeni prvi nalazi inspekcije Ministarstva u Beogradskoj poslovnoj školi i Visokoj poslovnoj školi u Blacu. Kaže da je nezakonitost u radu utvrđena na gotovo svim poljima.

 

Rešen da istera stvar do kraja
Foto: Zoran Lončarević / RAS Srbija
Rešen da istera stvar do kraja

- Razmere javašluka su tolike da neću stati na izmenama koje se odnose na administrativno sređivanje problema u visokom školstvu, a koje će biti urađeno kroz Akademiju strukovnih studija. Na svakom koraku bilo je nenamenskog trošenja, od službenih putovanja u Ameriku za 15 ljudi, pa do enormnih stavki. To što je rađeno u ovim školama je strašno i tu niko nije poštovao ni obrazovne standarde niti propise. Utvrdili smo i neakreditovana odeljenja i plaćanje profesora koji ne drže nastavu. Rasipanje para na svim nivoima. Biće istraženi tokovi novca jer namera mi je da ovakav sistem demontiram i rasturim šablon zloupotreba - kaže Šarčević.

Posle formiranja Akademije, sledeći konkretan korak biće izmene u načinu finansiranja visokih škola koje dobijaju novac iz budžeta i imaju sopstvene prihode, pa se događa da direktor sebi odredi platu preko 800.000 dinara. Ministar namerava da predloži i da inspekcije tri ministarstva - prosvete, rada i finansija zajednički nastupaju kada je reč o finansijama.

- Inspekcija Ministarstva prosvete ima određeni delokrug, ali nemamo ingerencije u dobrom delu onoga što pronađemo. Zato je neophodno direktnije umrežavanje ova tri ministarstva. Državni, odnosno novac građana, neće više biti isisavan - ističe Šarčević.

“Blic” je pisao o dvojici direktora, Đuri Đuroviću i Ljubiši Milačiću. Među novim saznanjima su skandalozni ugovori o radu. Milačić je, primera radi, potpisao ugovore o dopunskom radu sa nastavnicima koji nikada nisu angažovani u toj školskoj godini, a isplaćivani su im honorari. Na spisku do kog je “Blic” došao je 10 nastavnika koji su dobijali novac, a da nisu ušli u školu.

Milačić je jedinstven slučaj jer je podneo krivičnu prijavu protiv najbolje studentkinje koja je tražila da se formira Studentski parlament u školi. Kako Studentski parlament učestvuje u izboru direktora, Milačić je želeo da spreči njegovo formiranje, pa je prijavio studentkinju da je falsifikovala potpise studenata. Krivična prijava je odbačena kao neosnovana i utvrđeno je da studentkinja nije falsifikovala potpise kolega.

Milačić sam sebi dodeljivao nastavu i honorare

O korupciji i trgovini uticajem direktora Ljubiše Milačića svedoče i podaci da je grupi profesora omogućavao da predaju nastavu iz predmeta za koje nemaju ni odgovarajuće zvanje, niti kompetencije. Milačić je time praktično kupovao državnim novcem njihovu naklonost i lojalnost kako bi opet glasali za njega.

Ljubiša Milačić
Foto: Promo / Promo
Ljubiša Milačić

Direktor nije stao na drugima već je isto “završio” i za sebe. On je sebi dodelio dva predmeta za koje nije kompetentan i držao nastavu umesto profesora na osnovu kojih je taj studijski program i dobijen. Tako je u visokoškolskoj jedinici u Jagodini na nastavi koja se održava isključivo vikendom, umesto radnim danima, Milačić sebi dodelio nastavu na studijskom programu Finansije i računovodstvo. On predaje nastavu iz predmeta Bankarsko poslovanje i platni promet iako ne bi smeo. Milačić je nastavnik i za predmet Finansiranje lokalne samouprave, iako je u dokumentaciji za akreditaciju studijskog programa Finansije i računovodstvo i odluci Nastavnog veća od 21. 9. 2017. godine za to izabrana dr Jasminka Đurović.

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи

акредитовани семинари СОС 2018

Dijagram PKU za škole i domove učenika

NOVE TAKSE 2018

За: упис, измене и брисање из Регистра, износ je 530,00 динара а за потврду 410,00 динара.

Prirucnik za sindikalne aktiviste 2015

 

Tumačenje PKU a 2016

%увећање плате = (бр. чл. СО)*24/број запослених

SP arhiva

КЛИКНИТЕ НА ГОРЊУ СЛИЧИЦУ ЗА ПРЕГЛЕД ОД 77. ДО 170. БРОЈА „СИНДИКАЛНОГ ПЕРА“

А НА ОВАЈ ЛИНК ЗА „СИНДИКАЛНА ПЕРА“ У 2017. И НА ДАЉЕ