ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

Наш нови број рачуна:

325-9500600027429-19

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

AKTUELNO

Evropski i nacionalni socijalni partneri u poseti Srbiji povodom promocije integracije izbeglica i migranata u obrazovanje

Od 26 do 28. septembra 2018. godine u Srbiji je organizovana druga studijska poseta u okviru projekta „Evropski socijalni partneri u obrazovanju u promociji efikasne integracije migranata i izbeglica u obrazovanje“. Studijska poseta organizovana je uz podršku Sindikata obrazovanja Srbije, članice ETUCE, koji je partner u projektu. Cilj posete bio je da se identifikuju izazovi, konkretna rešenja i zajedničke inicijative socijalnih partnera koje pomažu efikasnu integraciju izbeglica i migranata u obrazovanje. U delegaciji su bili predstavnici ETUCE - Evropske organizacije sindikata obrazovanja Paola Kamili, EFEE – Evropske organizacije poslodavaca u obrazovanju Sara Kik, istraživač ekspert sa Štokholmskog univerziteta Nihad Bunar, predstavnici Nadzornog odbora projekta iz slovenačkog Sindikata obrazovanja SVIZ Tanja Modrijan i irske organizacije poslodavaca u obrazovanju ETBI Brenda Linč. Tokom veoma sadržajnog programa boravka, članovi delegacije su sa domaćinima – predsednicom Sindikata obrazovanja Srbije Valentinom Ilić sa saradnicima, imali mogućnost da saznaju mnogo o dobroj praksi i izazovima sa kojima se suočava naš obrazovani sistem u vezi sa politikom inkluzije i integracije dece izbeglica i migranata.

Učesnici su imali priliku da se u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja susretnu sa stručnjacima zaduženim za obrazovanje dece migranata dr Snežanom Vuković i Đurđicom Ergić, kao i sa pomoćnicom ministra Vesnom Nedeljković, predstavnicima Komesarijata za izbeglice i raseljena lica, UNICEF-a i predstavnicima nevladinih organizacija uključenih u obrazovanje dece migranata – Centar za obrazovne politike i Centar za zaštitu tražioca azila. Takođe su posetili i dva Centra za tražioce azila  - u Krnjači i Subotici. Tokom posete školama razgovarali su sa direktorima škola, nastavnicima, roditeljima i decom, a susreli su se i sa lokalnim rukovodstvom u Subotici i Somboru. Glavna tema bila je kako nacionalna uputstva za integraciju migranata i izbeglica što efikasnije implementirati u obrazovni sistem na svim nivoima. Prva poseta školi bila je u Zemunu – Osnovnoj školi „Branko Pešić“, koja ima višegodišnje iskustvo u obrazovanju dece iz readmisije i iz ranjivih grupa, potom Osnovnoj školi „Jovan Ristić“ u Borči, koja je svojim iskustvima doprinela kvalitetu stručnog uputstva za uključivanje dece migranata u obrazovanje. U Subotici je bio razgovor sa rukovodstvom i nastavnicima četiri osnovne škole koje su se uključile u obrazovanje migranata, a u Somboru je delegacija bila u poseti Osnovnoj školi „Avram Mrazović“ i „Ivo Lola Ribar“, a razgovarali su i sa rukovodstvom grada Sombora. U Somboru je takođe bila poseta Predškolskoj ustanovi „Čigra“ u mestu Šikara, u kojoj je po prvi put ove godine organizovano uključivanje dece migranata u pripremni razred pred polazak u školu, koji su posetiocima priredili prigodan program.

U Srbiji trenutno boravi 3360 izbeglica, a 348 dece je uključeno u obrazovanje u 33 škole. U obezbeđivanju kvalitetnog obrazovanja, nastavnici se suočavaju sa brojnim preprekama – od jezičkih barijera i obezbeđivanja učenja na maternjem jeziku, učenja srpskog kao drugog jezika, brige o deci koja su tokom izbeglištva iskusila razne traume, transporta od i do centara za azilante i sve manje sredstava kojima bi se obezbedili odgovarajući uslovi za učenike. Potreban je širi obim stručnog osposobljeavanja i usavršavanja nastavnika za kvalitetan rad sa decom migrantima u interkulturalnim kompetencijama i psihološkoj podršci, kao i nadoknada nastavnicima za dodatni rad posvećen deci migrantima.

Učesnici studijske posete su veoma zadovoljni do sada postignutim rezultatima u obrazovanju migranata u Srbiji i istakli su značaj stalnog socijalnog dijaloga i podrške partnerstvu na ovom značajnom pitanju, jer su mnogo saznali tokom boravka u našoj zemlji, kao kandidatu za EU i tranzitnoj zemlji za migrante.

U nastavku možete pogledati i članak sa ETUCE sajta

EI-ЕTUCE

From the 26-28 September 2018, the second case-study visit of the project “European Sectoral Social Partners in Education promoting effective integration of migrants and refugees in education” took place in Serbia, which was organised with the support of the ETUCE member organisation in Serbia, Teacher Union of Serbia (TUS), a partner to the project. The visit aimed at identifying challenges, concrete solutions and joint social partners’ initiatives put in place to effectively integrate migrants and refugees in education. ETUCE and EFEE representatives, the research expert accompanying the project (prof Nihad Bunar, Stockholm University) and representatives from the project advisory group from Slovenia (SVIZ-ESTUS) and Ireland (ETBI) had the opportunity to learn more about good practices and challenges in the Serbian education system with regards to policies on inclusion and integration.

During the study visit, participants had the chance to discuss with the Ministry of Education, Serbian Commissariat for Refugees, UNICEF, NGO representatives, teachers and school heads, migrant students and parents, refugee teachers and local political leadership how national guidelines for migrants’ and refugees’ integration in education institutions were formulated and implemented at all levels.

Being a transit country for refugees, Serbia is currently hosting 3360 asylum-seekers, including 344 children enrolled in 33 schools across the country. With a view to ensure access to quality education for asylum-seeking children, the Serbian community is mobilising in partnership to face a wide range of existing challenges; from language acquisition to teaching and learning in the mother tongue and in a second language, to catering for displaced students having experienced trauma or even to logistics and practicalities related to catering, transport to and from asylum centres and school supplies for a supportive school environment. Lack of and decreasing funding and financial support from international donors and institutions, poses an additional threat to the sustainability of the integration and inclusion process.

Across all the asylum centres and education institutions visited in Belgrade, Sombor and Subotica, the study delegation was made aware of the increasing demands on teachers, trainers and school heads at all levels of education when meeting migrant and refugee children’s needs. The need for continuous professional development on Serbian as a second-language, intercultural competences and psychosocial support, as well as compensation and reward for additional committed work carried out, was a focus of the discussion and is regarded as an essential prerequisite for effectively integrating migrants and refugees in education.

Concluding the visit, the social partners at national and European level agreed on the importance of continuous social dialogue on this important topic, as well as of strengthening partnerships with all actors from society and the school community, stressing the importance of an effective European cooperation based on better knowledge about the situation in the different EU and EU-candidate countries for delivering equal educational opportunities to migrant and refugee children.