ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

Наш нови број рачуна:

325-9500600027429-19

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 
АКТУЕЛНО:
Поштоване колегинице и колеге,
 
                        Крајем јула месеца, као што вам је познато, добили смо предлог платних група и разреда од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја који смо вам одмах проследили на терен. Током годишњег одмора, очекивао се коначан расплет захтева из 2014. године, односно да ће се овим решити положај запослених у систему плата.
                        После непуних месец дана, 23. августа одржана је седница Председништва којој су присуствовали сви чланови, из свих нивоа образовања, заузети су ставови и донети закључци и одлуке. Уочене су бројне мањкавости у предлогу јер нису дата генеричка занимања (заједничка за све службе), да нису обухваћени сви са седмим степеном у 8/3 групи (библиотекари, секретари, стручни сарадници, корепетитори), да су васпитачи у предшколском са четвртим, петим и шестим степеном у истој групи и разреду и друге.
                        Почетни, основни захтев вертикалног и хоризонталног распоређивања је био да сви носиоци делатности са седмим степеном (наставници разредне наставе, учитељи, наставници предметне наставе, васпитачи и др.) буду у вишој платној групи,, дакле 9/1, како би сви имали исту стартну позицију.
                        На протесту 31. августа, уз добар одзив чланства, показали смо да репрезентативни синдикати заједно могу да искажу незадовољство и своје оправдане захтеве. Тражили смо подршку од других гранских синдиката у јавним службама, али је нисмо добили. Не из разлога што је њима овакав поредак одговарао, већ зато што се не слажу са тим да наставници буду у истој платној групи као и лекари, а са друге стране било је у реду да директор школе са 16 одељења буде у рангу директора неке установе са хиљаду запослених или са прваком балета у народном позоришту. Министарство државне управе и локалне самоуправе је у самом предлогу и током преговора показало непознавање специфичности у систему образовања.
                        Заједно са другим синдикатима смо ушли у штрајк са минимумом процеса рада иако је министар изјављивао да куцамо на отворена врата. Сматрамо да је притисак у току преговора био неизбежан и да је дао резултате. Наравно и министарство је користило методе притиска, кроз претње полиције и најаве умањивања плата. Синдикат образовања Србије захваљује свим учесницима у штрајку, нашим члановима и онима који су нам се придружили, али опомиње све чланове који се нису одазвали јер нису показали одговорност и солидарност.
                        Иако постигнутим нисмо задовољни, у бољој смо позицији него што смо били на почетку. Велики број запослених са седмим степеном (37500) је пребачено у 9/1 платну групу. Повећање зарада за 14,6%. Основица за обрачун плата за све је 14.900. Топли оброк и регрес није ушао у коефицијент. Успели смо да стручне службе и секретаре са седмим степеном пребацимо у вишу платну групу. Применом реформе система плата у наредне три године плата у образовању ће порасти за око 36%. Синдикати ће бити активно укључени у израду подзаконских аката и правилника. Током следеће недеље биће формиране комисије за рад на правилницима о сталном стручном усавршавању и напредовању и о радној успешности запослених.
                        На преговорима одржаним данас 11. октобра 2018. године расправљало се о статусу руководилаца финансијско – рачуноводствених послова и финансијско – рачуноводствених аналитичара са седмим степеном и шефовима рачуноводства са четвртим степеном стручне спреме, наставнику у продуженом боравку са седмим степеном, васпитача у предшколском васпитању са седмим степеном и о статусу директора. Такође, поново је указано на проблем са компресијом плата запослених од првог до четвртог степена стручне спреме чија су примања испод минималне зараде.
2018X11
                        По Закону о штрајку, штрајк се прекида споразумом. Нисмо га потписали јер ни онај из 2015. године није реализован. Замрзли смо штрајк, али не и захтеве. Преговори се настављају (о генеричким занимањима и занимањима у другим делатностима у образовању), а већ средином новембра знаћемо да ли су договори испоштовани и шта даље следи.

                                                                                                ПРЕДСЕДНИЦА        

                                                                                    

Мр Валентина Илић