ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

АКТУЕЛНО:


23.10.2018 у Министарству просвете, науке и технолошког развоја у Београду је одржан састанак са представницима Министарства и представницима синдиката предшколаца на којем смо расправљали о расподели радних места по платним групама и разредима из делатности предшколског васпитања и образовања.

Састанак је почео са читањем основних примедби синдиката о расподели радних места које су у писаној форми достављене представницима Министарства државне управе и локлане самоуправе као и Министарству просвете,науке и технолошког развоја.

ПРИМЕДБЕ:

1. Они који су носиоци делатности у предшколском васпитању и образовању деце морају имати исти коефицијент и бити у истој платној групи и разреду као и запослени у школама са одговарајућом стручном спремом - што није случај у табели коју је радна група при Министарству предложила.

* Са аргументима које смо изнели представницима Министарства нисмо до краја састанка усагласили ставове, али од захтева НЕ ОДУСТАЈЕМО и бићемо упорни на сваком следећем састанку до год трају преговори. Само се тако може оправдати нов принцип обрачуна плата – ДА СЕ ЗА ИСТИ ПОСАО ДОБИЈА ИСТА ПЛАТА.

Нисмо добили ниједан добар разлог зашто би наставник разредне наставе са истом школском спремом имао већи коефицијент од васпитача, а знамо да је рад у васпитним групама у Предшколским установама  како на обданишту тако и на јасленом узрасту веома специфичан (превелик број уписане деце, деца са сметњама у развоју, рад у мешовитој групи, самостални рад на полудневном боравку, вођење документације, сервирање и подела оброка деци, итд...) је довољан разлог да будемо исто вредновани уз пуно уважавање колега у школи.

2. Медицинске сестре - васпитачи са IV и V степеном стручне спреме који се налазе у VI-ој платној групи другог и трећег платног разреда морају имати почетни коефицијент као и наставници разредне наставе са истом стручном спремом јер брину о деци узраста од 0 – 3 године и обављају васпитно образовни рад, воде документацију, обављају негу као носиоци делатности у предшколским установама. На следећим састанцима ћемо упорно инсистирати да овај наш предлог буде прихваћен.

3. Примедба да се стручни сарадници који су одвојени у табели од педагога и психолога, а имају исту стручну спрему буду у истој платној групи и разреду са својим колегама је прихваћена и биће коригована.

4. Када су у питању генеричка радна места дата је примедба да ће многа од њих у предлогу расподеле (када се прерачунају предложени коефицијенти) бити мање вредновани него сада те смо тражили да се изврше померања у предложеној табели по основу стручне спреме како се то не би догодило. Минимална зарада која је сада у примени се приближила оним радним местима са III и IV степеном стручне спреме и да та померања треба ускладити (чека се нова цена рада која ће се утврдити крајем године).

* Оно о чему смо разговарали и предочили представницима Министарства је :  Када се буде утврђивала нова и јединствена основица за обрачун плата да таква одлука иде према локалној самоуправи - оснивачима предшколских установа као ОБАВЕЗУЈУЋА јер само тако ћемо избећи већ нама добро познате проблеме које смо имали на локалу да се обрачун плата разликује од града до града-од општине до општине.

Синдикат образовања Србије

Председник Одбора делатности

предшколских установа
Новак Катић

Коментари   

-2 # milomir 30-10-2018 18:36
Свака част,мало је умних лјуди у Србији,како је лепо прочитати ,бисер,од реченице "За исти посао добије иста плата",тао је у напредним и развијеним землјама,или умеш да радиш или неумеш,код нас се плаћа фалсификована диплома више него стручан и квалитетан посао.
Свака част,искрено, и министру просвете што је предложио рачунодственим радницима да оснују удруженје јер нас непредставлја прави синдикат него пар тимова са личним интересима.Наше представнике синдиката требс мењати.
Одговори | Одговори уз цитат | Цитат

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи