Тим даном њиме се обележава и годишњица усвајања препорука Међународне организације рада и УНЕСКО-а које се односе на статус наставника, као инструмент којим се утврђују права и одговорности наставника и стандарди за почетну припрему и даље образовање, привлачење, запошљавање и услове за даље учење.

Поводом Светског дана наставника, генерални секретар Интернационале образовања Дејвид Едвардс је позвао све владе да одмах предузму мере да очувају и промовишу статус наставника и осталог наставног особља на свим нивоима образовања.

„Осигурање пристојних плата и радних услова за све просветне раднике, обезбеђивање увођења у посао и менторски програми како би наставници били добро припремљени за професију, давање академских слобода и професионалне аутономије која им је потребна да делују као носиоци промена – све су то неопходни кораци који се морају предузети ако образовање треба да помогне да се свет суочи са изазовима будућности“ поручио је Едвардс и нагласио да привлачење и задржавање нових наставника треба да буду на врху агенде свуда у свету ако желимо да осигурамо квалитет, једнакост и инклузију у образовању.

Синдикат образовања Србије подсетио је Владу Србије али и јавност да више од 22 хиљаде људи у образовном систему Србије раде по уговорима, неизвесног социјалног статуса и без изгледа на сигурну будућност и да хиљаде младих наставника напуштају земљу и одлазе на запад где раде друге послове.

У том смислу Синдикат образовања Србије се залаже да се поред већег издвајања у буџету за образовање, поред праведног система зарада у јавном сектору хитно укине Уредба о забрани запошљавања која представља највећу препреку у привлачењу али и задржавању младих у образовном систему наше земље, истиче се у саопштењу.

„Ако желимо да млади, образовани људи остану у земљи, онда је неопходно и да се створе сви услови за вредновање професије и достојанствен рад наставника“, закључује Синдикат образовања Србије.