Округли сто о дуалном образовању

У организацији Социјално – економског савета Града Суботице, 27. новембра је одржан други Округли сто са темом дуалног образовања: „Ка ефикаснијем повезивању стручног образовања и привреде“.

У раду Округлог стола су учествовали представници градске управе, Регионалне привредне коморе, Националне службе запошљавања, регионалне организације за развој предузетништва, Покрајинског секретаријата за образовање, начелници Школских управа, директори средњих стручних школа из више региона, привредних организација и Синдиката образовања Србије. Организатори скупа Иштван Хуђи, председник Социјално – економског савета Града Суботице и Чедомир Барош, председник Градског одбора синдиката образовања Суботице и члан Социјалног – економског савета, истакли су позитивне стране повезивања привреде и стручног образовања и дуалног образовања као начина обезбеђивања потребних кадрова привреди региона у развоју и сигурност за запошљавања ученика.

Закон о дуалном образовању примењује се од почетка ове школске године, а у Суботици је све већи број школа и одељења укључено у његову примену. Представници Привредне коморе и Уније послодаваца су истакли нарасле обавезе које примена закона налаже послодавцима, а заузврат очекују неке бенефите, којима би се олакшало испуњавање њихових обавеза и неке облике стимулација које би могла да обезбеди локална самоуправа. Начелник Школске управе Сомбор Боривоје Станичков је истакао позитивне стране повезивања образовања и стручне праксе, али и бојазан да део образовања који се реализује у компанијама не може да буде препуштен само њима и због образовног дела и оптерећења која им то представља.

Синдикат образовања Србије је преко европских институција укључен у подршку примени дуалног образовања и квалитетне стручне праксе, што је у свом обраћању истакла председница Валентина Илић. Нагласила је да синдикат у свом раду промовише  програме који квалитетном сарадњом школа и привреде омогућава стицање компетенција које ће омогућити брже запошљавање младих. Синдикат такође прати и положај наставника практичне наставе у средњим школама и да ли ће постати технолошки вишак, као и положај и безбедност ученика који се обучавају на пракси у предузећима.

О предлозима измена закона о дуалном образовању и Закона о стручном образовању присутне је упознала правна саветница Синдиката образовања Србије Николина Маљковић, док су чланови Комисије за измене ових закона истакли који су проблеми у примени уочени и предлоге како их решавати да би се закони ефикасније примењивали и више одговарали стању на терену.

Позив стручним школама да учествују у пројектима у оквиру програма Еразмус + и Европског социјалног фонда представила је Борка Вишнић. Позив је отворен за стручне школе и компаније, које уз партнерство са организацијам из ЕУ могу да унапреде свој рад и размене искуства са другим земљама.

Представник техничке школе из Суботице изразио је завалност свим послодавцима који су се укључили у дуално образовање, као и локалној самоуправи која ђацима обезбеђује стипендије, а предложио је да обавезно осигурање ученика такође обезбеди локална самоуправа.

У раду овог Округлог стола учествовали су и представници школа из мањих општина, који су предложили прилагођавање модела дуалног образовања њиховим могућностима, с обзиром на недовољну мотивисаност послодаваца за укључивање у примену закона.

Б. Вишнић