Данас је у Влади РС  на инцијативу репрезентативних синдиката одржан  састанак у вези са почетком рада предшколских установа на територији Републике Србије. На састанку су  присуствовали:  помоћник министра за предшколско и основно образовање Милан Пашић са сарадницима, представнци репрезентативних синдиката и струковних удружења.

У име Синдиката образовања Србије, састанку је присуствовала Николина Маљковић, правна саветница.

На састанку су свим  присутнима  представљене  Инструкције у вези са поступањем предшколских установа поводом отварања објеката за пријем уписане деце у време трајања епидемије COVID-19, које  су донете од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства здравља.

Наведеним инструкцијама уређене су следеће ставке: мере које треба предузети пре доласка деце, препоруке за свакодневни пријем деце у објекат, обавезе које се односе на запослене у предшколским установама, обавезе које се односе на родитеље или друге законске заступнике, посебни аспекти организације рада у предшколској установи у време епидемије и додатне превентивне мере.

На састанку је дата прилика учесницима да се укратко расправља о свим наведним ставкама, те је примећено да су многе инстуркције и препоруке које су предложене од стране  репрезентативних синдиката и струковних удружења усвојене.

Спорно је било питање како ће послодавци у првој фази почетка рада установа  изузимати од радне обавезе хроничне болеснике и заштићене категорије. Препоручено је да послодавци морају  водити рачуна  приликом организације рада и о хроничним болесницима и да им у томе могу помоћи представници синдиката у установама.

Посебно је истакнуто да ће све установе добити бесконтакне даљинске мераче температура. Такође је речено да ће све установе добити довољне количине дезинфекционих средстава и заштитне опреме  а које ће бити обезбеђене од стране Републичког кризног штаба за месец мај, а за месец јун од општинских кризних штабова.

Након овог састанка, одржан  је  следећи састанак на коме су присуствовали представници Министарсва просвете, науке и технолошког развоја, Министарства здравља, Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и представници Секретеријата за образовање и  дечију заштиту. На овом састанку нису присуствовали представници синдиката и струковна удружења, а када су и донете коначне Инструкције које можете преузети у линку испод текста.

 

ПРЕУЗМИТЕ ИНСТРУКЦИЈЕ