На радној групи која је јуче, 28.04.2020. године одржана у згради Владе у Немањиној у проширеном саставу, осим представнице владе, министарстава били су и представници синдиката Независност, Смосталног синдиката предсколског васпитања и образовања и Синдиката образовања Србије.

Тема састанка Радне групе за припрему отварања предшколских установа за боравак деце након прекида ванредног стања.

Министар просвете М.Шарчевић је одмах на почетку састанка рекао да је Одлука о отварању предшколских установа донета на седници Кризног штаба са које управо долази, а да је задатак РГ да донесе мере и протоколе које ће директори и запослени морати да поштују са почетком рада предшколских установа.

Састанак је завршен без икаквх закључака и договорен је следећи за четвртак 30.04.2020. год када ће се директорима предшколских установа проследити упутства за рад.

На конференцији за медије Кризног штаба за сузбијање заразних болести одржаној 28.04.2020. године, најављујући предстојеће отварање предшколских установа др Бранислав Тиодоровиц је измеђуосталог рекао да предшколске установе не треба да служе само за чување деце, већ измедју осталог деца треба да науче колико често је потребно да перу руке.

Уз дужно поштовање професору Тиодоровићу морамо да скренемо пажњу, вртићи осим неге пружају и васпитно образовни рад, деци помажу у савлађивању вештина које ће им требати кроз одрастање, а такође их учимо и практичним стварима које су неопходне за живот у цивилизованом друштву. А ту свакако спадају вештине одржавање хигијене, правилне животне навике за одржавање хигијене и подизање свести о важности истих.

 

Мр Валентина Илић,Синдикат образовања Србије
Сузана Лазаревић, Независност
Босиљка Јовановић,  Смостални синдикат предшколског васпитања и образовања