Састанку одржаном у понедељак 16. новембра 2020. године у Министарству просвете, науке и технолошког развоја поред министра Ружића присуствовали су Милан Пашић, Милош Благојевић, Зоран Kостић и Јелена Парезановић као и представници сва три репрезентативна синдиката.

На почетку састанка Министар је рекао да неће предшколце заборавити нити их ставити у други план, те се нада доброј сарадњи са синдикатима, доброј комуникацији и да будемо добри партнери у заједничком решавању свих проблема предшколства. Такође, очекује већ на следећем састанку да анализирамо шта смо до сада урадили, шта можемо да урадимо и шта реално не можемо урадити.

На питање о повећању плата запосленим у ПУ министар је рекао да ће се ускоро о Буџету за 2021. годину причати те ћемо тада имати јаснију слику колико ће то повећање бити. Нагласио је да је буџет мањи јер привреда не функционише тренутно 100% из разлога новонастале ситуације у држави.

Министру је предочено да многи послодавци у својим срединама не спроводе договорену политику запосшљавања и да се конкурси не расписују, иако су добили одобрење од Владе да то могу учинити.

Указали смо на непоштовање прописа о нормативу деце у групама као и вештачки направљеним групама и по у јасленом узрасту, о бенефицираном радном стажу и дефинисању професионалних болести код запослених. Ово ће бити заједнички задатак како Синдиката тако и одговарајућих ресорних министарстава.

У вези са пандемијом и отежаним условима спровођења мера, организације самог рада, а како се ситуација у вртићима не би још више погоршала, предлозили смо министру да предложи Локалним кризним штабовима да од родитеља траже потврде да су оба родитеља радно ангажована, како је то било у првом таласу почетком године, јер имамо сазнања да у вртићу борави не тако мали проценат деце чији један од родитеља не ради. Министар је овај предлог прихватио.

Што се тиче платних група и разреда министар је напоменуо да би примена истих требала да буде у првом кварталу 2021. године те да ће са својим сарадницима припремити предлог као основ по коме би заједно са Синдикатима могли да наставе са радом до коначног усаглашавања. Ова активност ће почети до краја 2020. године.

Предлог синдиката је да се уради корекција постојећих коефицијената из Уредбе како би могла да се примењује ако се не уведу платне групе и разреди. Министар се сложио са овим предлогом.

И на крају састанка смо се договорили да Радна група која је формирана при Влади 2019. године настави са радом и да решава преостале проблеме предшколства.

Наредни састанак ће бити радног карактера, а о исходу договореног благовремено ћемо вас обавестити.