ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНKА

У четвртак 14. јануара 2021. године у Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан је састанак представника репрезентативних синдиката са министром просвете Бранком Ружићем и његовим сарадницима.

У вези са почетком другог полугодишта школске 2020/2021.године министар је исвестио да примедбе синдиката нису разматране, јер је обавеза да се усвоји закључак Кризног штаба, који је сматрао да је најмањи проценат заражености у школама који не утиче на трансмисију епидемије. Валидан број заражених просветних радника остаје непознаница јер се позивају на званичне податке БАТУТ-а.

Велика матура је одложена јер не постоје објективни услови за њену реализацију, а велики број високошколских установа није био укључен у пројекат, јер су високошколске установе заинтересоване за кадар који њима одговара.

Синдикати су незадовољни повећањем цене рада за ову годину јер је заједнички захтев за повећање од 15% био могућност адекватног позиционирања са осталим буџетским корисницима за којима заостајемо. Оваквим повећањем образовање и даље има најмање плате које заостају за 15% за осталим делатностима.

Изједначавање цене рада за све у образовању, МПНТР види кроз израду платних група и разреда.

За проблем плата које су ушле у минималац (од првог до шестог степена) МПНТР ће формирати са синдикатима комисију и према Министарству финансија изаћи са тачним бројем запослених у ненаставном сектору и тражити да се реализује договор да се њихови коефицијенти изједначе са коефицијентом запослених у настави.

Расписивање конкурса за све запослене по уговорима у 2018. години, реализоваће се уз сагласност подгрупа по школским управама, до шестог месеца ове године.

 

Синдикат образовања Србије
Мр Валентина Илић

Синдикат радника у просвети Србије
Слободан Брајковић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ