У понедељак 22. новембра 2021. године (дан пре уласка Предлога закона о буџету за 2022. годину у Скупштину) председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је посетила Савез самосталних синдиката Србије. Састанку су присуствовали чланови Председништва Савеза самосталних синдиката Србије у проширеном саставу, као и министри финансија и рада Синиша Мали и Дарија Кисић Тепавчевић.

Састанак, који је најављен у четвртак 18. новембра, почео је у 14 часова и трајао до 16,30, a колико је било могуће да се у 2 и по сата предоче сви проблеми реалног и јавног сектора: положај радника „Јуре“ и „Линглонга“, запошљавања, миграната, јефтине радне снаге, потрошачке корпе – минималне и оптималне (за трочлану породицу), инфлацију која ће до краја године достићи 8%? Исувише кратко време да би се испунила чак и формалност састанка.

У име Синдиката образовања Србије и других синдиката друштвених делатности обратила се потпредседница Савеза самосталних синдиката Србије мр Валентина Илић, која је указала на активности у претходном периоду, на дописе упућене Влади и надлежним министарствима у јулу и новембру месецу и захтевима синдиката, међу којима је први и основни успостављање социјалног дијалога онако како је социо-економском повељом ЕУ дефинисана, а подразумева информисање, консултовање и учешће синдиката у доношењу одлука.

Чињеница је да синдикати добијају све информације преко средстава јавног информисања, без преговора, консултовања и учешћа у раду, као и да подизањем минималне зараде држава купује социјални мир, док ће у наредној години још више бити нарушен систем коефицијената и однос плата у друштвеним делатностима. Повећањем плата у друштвеним делатностима за минимум 15%, би се некако одржао однос између најједноставнијег рада и рада носиоца делатности.

На састанку је речено да ће повећање плата у следећој години, бити 7,4%, а што се тиче накнада предвиђених посебним колективним уговорима, која су нам ускраћена још од 2015.године, Закон о буџету не предвиђа ни следеће године исплату никаквих новчаних награда и примања запосленима ради побољшања материјалног положаја и услова рада. Колективни уговори нам се обесмишљавају зарад финансирања државних пројеката.

На наше питање о дефинисању и исплати топлог оброка и регреса, министар финансија је ијавио да немају средстава у каси (22 милијарде динара), поред великог броја поднетих тужби.

„Гледамо да направимо једно сигурно, предвидиво пословно окружење како би континуирано расла запосленост, а са растом запослености тржишно ће полако расти  и просечне плате, а самим тим и минимална цена рада“ рекла је на крају премијерка Ана Брнабић.

Сумирајући састанак, председник Савеза ССС се захвалио представницима власти на спремности за разговор који је, према његовим речима, прави начин ка решавању проблема.