У Деспотовцу је 23. августа 2021. одржан национални семинар у оквиру пројекта „Унапређење учешћа запослених у образовању у доношењу одлука“, који финансира ЕУ и у чијем раду су учествовали чланови Одбора образовања Јабланичког округа. Раду семинара присустовала је председница Синдиката образовања Србије мр Валентина Илић, са сарадницима и експерт на пројекту Борка Вишнић.

Учесницима је укратко представљена анализа резултата истраживања у ком су учествовали партнери у реализацији пројекта из Румуније, Грчке, Северне Македоније, Пољске, као и Италије, који су и главни носиоци пројекта. Потом је уследила расправа о главним проблемима са којима се суочавају запослени у образовању: почев од ниских плата, које су испод просека, слабих могућности напредовања, несигурног посла и рада на одређено време, као и сталне потребе решавања питања технолошких вишкова. Поред тога, истакнути су и примери ангажовања синдиката и позитивног решавања текућих проблема на локалном нивоу, као што је решавања проблема исплате трошкова превоза и других надокнада које су регулисане колективним уговорима, као и ангажовања у колективном преговарању и социјалном дијалогу на националном нивоу.

Учесници су истакли потребу снажнијег присуства синдиката у функционисању образовне установе и потребу да се представницима синдиката омогући да активно учествују у раду органа управљања са правом гласа. Добро успостављеним социјалним дијалогом на локалном нивоу, многи проблеми могу се успешно решавати, показали су примери из овог региона.

Упорност и доследност у борби за остваривање права на информисање, консултовање и учешће у доношењу одлука доводи до позитивног резултата, а за све то потребно је ослонити се и на примере најбоље међународне праксе и примену регулатива најважнијих институција на европском нивоу, које су садржане и у нашој регулативи, али не увек и у пракси.

Председница Синдиката образовања Србије мр Валентина Илић је учеснике упознала са актуелном ситуацијом у образовању, посебно у вези са почетком школске године у условима пандемије вирусом COVID 19 и информисала их о позиву представницима синдиката да учествују у раду Кризног штаба пред почетак школске године, што је показатељ могућности да синдикати учествују у доношењу одлука.