Данас, у МПНТР-у одржан је састанак репрезентативних синдиката са Министром Ружићем и помоћницима за основно и средње образовање.

Тема састанка је била почетак школске 2021/22.год.у условима пандемије, тј. изнаћи одржив модел за редовну наставу. Укратко нам је презентован могући начин рада уколико га кризни штаб буде прихватио.

Сам модел децентрализованог процеса одређиваће се индикаторима на територији, па ће школске управе, сходно броју позитивних на нивоу општина, одређивати да ли ће бити у зеленом, жутом или црвеном моделу рада. Часови ће трајати 45 мин. уз поштовање свих хигијенских мера, а директори ће сваког уторка подносити извештај ШУ. Жута зона ће подразумевати 5%-10% позитивних школа, као и прелазак на комбиновани модел наставе (непосредна и онлине), али не на седмичном нивоу, него дан за даном. Црвена зона ће значити искључиво онлине рад.

Какав нас сценарио очекује видећемо након регуларног почетка школске године.

Оно што смо као Синдикат потенцирали је да повећање цене рада у образовању мора бити више од повећања минималне цене рада због компресије плата од 1. до 5. Степена (где су сви скоро у минималцу) и са платама које су испод републичког просека, да се мора кренути са редовним радом комисије за праћење примене ПКУ-а јер нам пракса говори о његовом кршењу или игнорисању.

Да се формирају тимови за преговоре и рад на колективним уговорима који редом истичу следеће године.Такође је било речи о инклузивном образовању које се показало као додатно оптерећење у редовном наставном процесу а да  наставници за то  нису адекватно плаћени, већ своја права морају да траже тужбама. Предочен је проблем не плаћања одељенског старешинства за време зимског и пролећног распуста, као и проблем потенцијалних технолошких вишкова у Јединственом информационом систему просвете који не препознаје педагошку норму предметних наставника завршних година средњих стручних школа.

Следећи састанак у министарству је договорен за следећу недељу након седнице Кризног штаба.