koronavirus covid 19 SINDIKAT OBRAZOVANJA SRBIJE

У настојању да сузбију ширење новог корона вируса, многе земље у Европи и широм света већ су затвориле или најавиле затварање школа и других образовних установа. Према подацима УНЕСЦо-а, до четвртка су сви вртићи, школе и образовне установе затворене у више од 20 земаља, а у многим земљама су затворене школе у најтеже погођеним областима.

Од понедељка ће и у Словенији бити затворене све образовне установе. У Италији, Чешкој, Северној Македонији и Румунији све школе и образовне установе су затворене од четвртка до 3. априла. Од данас до 25. марта све школе, унирезитети и друге образовне институције биће затворене у Пољској и Грчкој, а најављено је и затварање школа у Аустрији, Данској и Ирској, као и на Косову.

Према УНЕСЦО-у, Кина, Јапан, Јужна Кореја, Иран, Монголија, Ирак и Саудијска Арабија су због ширења корона вируса затвориле све школе у земљи.

У многим земљама предузете су мере за затварање вртића, школа и факултета у областима у којима се корона вирус највише проширио. У Европи то су Португал, Шпанија, Француска, Велика Британија, Немачка, Грчка, Украјина и Босна и Херцеговина, као и Истра у Хрватској.