У четвртак,13.2.2020.године, на нашу иницијативу, у МПНТР-у, одржан је састанак са помоћником министра за високо образовање, гдином Бојаном Тубићем.

Састанку су у име СОС-а присуствовали председница Валентина Илић и потпредседник синдиката проф.Дејан Мицковић. Теме разговора су биле – запошљавање на неодређено време у високом образовању као и проблеми који се јављају око примене ПКУ-а.

Након нашег вишегодишњег притиска на Владу да се реши статус 30000 радника у образовању, који раде на одређено време и апела да ћемо се у образовању суочити са мањком кадрова због лошег материјалног положаја запослених, Владина комисија је дала сагласност за нова запошљавања, тј. расписивање конкурса за радна места. У првој фази одобрено је 4470 места, у другој фази 2725 за основне и средње школе, док је у току и давање сагласности за 255 радних места за ученичке и студентске домове.

У високом образовању је присутан исти проблем нерешеног радног статуса запослених као и одлив младих стручњака, без тачних података о броју запослених који раде на одређено време.

Договорено је да Министарство прикупи тачне податке и да се контактирају високообразовне установе ради даље процедуре расписивања конкурса. Пошто не функционише ни једна комисија за праћење примене посебних колективних уговора, тако и у високом образовању, руководствима установа је нејасно ко ће одвојити средства за јубиларне награде и отпремнине, колика су та средства иако је Уговором јасно дефинисан послодавац.

Да ли исплатити из сопствених средстава или је адреса држава као оснивач,тј.МПНТР ?

Јасно је да после 4 године натезања око права запослених у високом образовању и њиховог изједначавања са осталима који су та права већ уживали, сад је проблем одакле обезбедити средства.