У среду 13. новембра 2019. године у Скупштини општине Нови Пазар, одржан је састанак Градског одбора образовања Новог Пазара са градоначелником Нихатом Бишевцем, градском већницом задуженом за образовање Улфетом Демчовић и сарадницима. Састанку је присуствовала председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић, технички секретар Миодраг Камперелић и правница СССС Меланија Петач.

Председница Градског одбора образовања Селма Делимеђац – Трубљанин је истакла најважније проблеме у просвети у Новом Пазару међу којима су исплата путних трошкова, финансирање стручног усавршавања, исплата солидарне помоћи и друге.

Градоначелник је у свом излагању рекао да у тренутку када је дошао на ту функцију, финансијска ситуација у граду је била веома тешка, да изузетно цени и поштује професију просветних радника и да се из године у годину повећава буџет предвиђен за образовање.

Такође, градоначелник је обећао заједнички састанак представника синдиката и директора школа, како би се благовремено планирала средства за стручно усавршавање наставника, за путне трошкове за такмичења и акредитоване семинаре као и за солидарну помоћ.

У дискусији су пронађена одговарајућа решења за наведене проблеме, као и механизми и процедуре у остаривању права запослених у образовању. Јубиларне награде локал исплаћује уредно, стручно усавршавање запослених у просвети, односно акредитовани семинари ће се финансирати из средстава школа и локала, док се исплата солидарне помоћи сервисира са повременим кашњењем. Проблем са превозом, посебно у околним сеоским школама, ће бити решен након склапања новог уговора са јавним превозником, повећањем броја возила и чешћим поласцима аутобуса.

Позитиван закључак је да се води коректан социјални дијалог између социјалних партнера, као и да ће синдикат пратити реализацију договора постигнутих на састанку.