Одржан семинар на Фрушкој гори

Озбиље теме и озбиљан рад, уз дружење пред распуст

У организацији Синдиката образовања Србије и Покрајинског Синдиката образовања, науке и културе Војводие СОНК у Хотелу Норцев на Фрушкој гори одржан је викенд семинар за председнике и представнике синдикалних организација Сремског и Јужнобачког округа. Семинар је део пројекта вишегодишње сарадање Синдиката образовања Србије и шведског синдиката образовања Ларарфорбундет, који финансира програм јачања регионалних капацитета нашег синдиката.

Преко четрдесет учесника, по први пут окупљени поводом заједничкух тема, имали су прилику да сазнају чиме се бави наш синдикат и која су актуелна питања у образовању и раду синдиката, да се упознају ближе са активностима на унапређењу положаја запослених у предшколском васпитању и образовању, начинима решавања питања превоза запослених за који је одговорна локална самуоправа и методама деловања којима се показује снага синдиката када располаже одговарајућим аргументима. Такође су се упознали са радом представника Синдиката образовања Србије који у подгрупи при Школској управи брани интересе запослених у распоређивању технолошких вишкова и поступком и процедурама које ће се свакако примењивати и пред почетак наредне школске године. Поред питања везаних за јачање капацитета синдикалних организација и коришћења услуга чланству које пружа наш синдикат, учесници семинара су се упознали и са радом Одбора за образовање у више општина, који на задовољавајући начин комуницирају и прате потребе и рад синдикалних организација у образовним установама.

Наредног дана је одржан акредитовани семинар 166 за наше чланове, о родној равноправности у образовању и синдикату, са веома занимљивим радионицама, где су учесници исказали заинтересованост за другачији приступ овој значајној теми и разменили идеје које могу да примене у свом свакодневном раду.  Судећи по бројним питањима и темама које су се покренуле током дискусије, један дан за овакву област није довољан , али су на крају сви били задовољни због могућности да саопште своја мишљења, дилеме и примере из сопствене праксе и личног искуства. Сви су сагласни да је ово био веома успешан завршетак школске и синдикалне активности пред летњи распуст.

Б.В.