МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТАР БРАНКО РУЖИЋ

 

Поштовани министре,

У вези са вашим дописом директорима школа од 5.августа 2021.године у којем се захваљујете запосленима у образовању на поштовању мера и залагању, у ових, ванредних годину и по дана, као и „снажној“ препоруци за вакцинацију деце старије од 12 година, скрећемо пажњу на последице које ова препорука може да произведе.

Уставно је право сваког грађанина Србије да одлучи да ли ће се вакцинисати или не, а самом препоруком на посредан начин се доводи у питање професионални као и етички интегритет запослених. Посебно је питање и став родитеља да вакцинишу своју децу старију од 12 година, како би била безбедна у школи и ван ње, иако сте за све ово време одговорно тврдили да су школе најбезбеднија средина уз поштовање свих мера.

Овако „снажна“ препорука може само произвести разлике на „вакцинисане и невакцинисане“, а самим тим и индивидуалну одговорност и последице за нешто што ни сама Светска здравствена организација не може одговорно да тврди.

Синдикат образовања Србије поново подсећа на социјални положај запослених чија су примања испод републичког просека, на тешке услове рада одрживог васпитно – образовног процеса, када је једина сатисфакција за запослене њихова професионална преданост послу којем су максимално посвећени, али не и адекватно награђени.

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

Допис упућен директорима школа можете преузети кликом на линк испод:

ПРЕУЗМИТЕ ДОПИС