МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТАР БРАНКО РУЖИЋ

 

 Синдикат образовања Србије изражава огромно незадовољство због чињенице да је у скупштинској процедури дато на усвајање измене и допуне пет закона из области образовања, а да притом нити смо обавештени, нити је тражено мишљење синдиката. То се односи на измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, Закона о основном образовању и васпитању, Закона о средњем образовању и васпитању, Закона о предшколском васпитању и образовању и Закона о просветној инспекцији.

Већ дуже време Синдикат образовања Србије тражи од ресорног министарства успостављање социјалног дијалога по свим важним питањима из области образовања, али очигледно не постоји воља да се кроз преговоре Министарство упозна са ставовима и предлозима синдиката за решавање кључних проблема, који се из дана у дан увећавају.

Недопустиво је да се предлажу измене и допуне закона из области образовања које се директно односе на радни положај запослених, без јавне расправе и без учешћа синдиката. Посебно указујемо на измену члана 31. Закона о основном образовању и васпитању, којом се прописује организација образовно – васпитног рада са допуном истог да „образовно – васпитни рад, од петог до осмог разреда, може да се организује и у комбинованом одељењу“.

„Спајање“ два, три или четири разреда у комбиновано одељење, због узраста ученика, природе планова и програма наставе и учења, који се реализују,  несумњиво ће негативно утицати на квалитет наставе, а тиме ни основна школа неће моћи да испуни свој задатак, дат у члану 9. Закона о основном образовању и васпитању, а посебно ће проузроковати и огроман број технолошких вишкова.

Због свега наведеног, од вас тражимо да повучете наведене предлоге измена и допуна закона из скупштинске процедуре, док се синдикати о њима не изјасне. Овакав однос према образовању, кључној делатности у друштву, имаће далекосежне последице на квалитет и исходе образовања.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ