Poštovane kolegice i kolege,

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo izražava svesrdnu podršku protestu pod nazivom „Borba za kvalitetno obrazovanje u Srbij, čije održavanje je planirano za 26. septembar 2023. godine.

Naime, nepostojanje socijalnog dijaloga i ignorantski stav nadležnih prema zahtjevima Sindikata, odbijanje da se izjednači prosječna plata zaposlenih u obrazovanju sa prosječnom platom u državi, nerješavanje problema obimne dokumentacije u školama, činjenica da nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju obrazovne funkcije, a više administrativne i formalne, su i te kako krupni razlozi za provođenje sindikalnih mjera i akcija te u potpunosti podržavamo sve opravdane sindikalne zahtjeve u cilju ostvarivanja ekonomskih, pravnih i socijalnih interesa zaposlenih u obrazovanju i poboljšanja statusa prosvjetnih radnika.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo izražava opću podršku Vašim sindikalnim aktivnostima koje za cilj imaju zaštitu radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa radnika u obrazovanju Srbije.

Nadamo se da ćete uspjeti u namjeri da Vaši zahtjevi budu prihvaćeni, te Vas u duhu solidamosti pozivamo da računate na našu podršku i istrajete u svojim zahtjevima.

Uz sindikalni pozdrav,
Saudin Sivro

 

PREUZMITE PISMO PODRŠKE