Sindikat obrazovanja Srbije, Valentina Ilić, predsednica

 

BORBA ZA KVALITETNO OBRAZOVANJE U SRBIJI

Ljubljana, 20. septembar 2023

 

Cenjena predsednice Valentina, poštovane kolege iz SOS-, svi zaposleni u vaspitanju i obrazovanju, dragi prijatelji!

U ime Sindikata vaspitanja, obrazovanja, nauke i kulture (SVIZ) Slovenije, najvećeg reprezentativnog sindikata za sve nivoe obrazovanja u Sloveniji, i naših 36.000 članova, ovim pismom želimo vama i svim vašim članovima pred protest i protestnu šetnju koje ćete zajedno sa drugim reprezentativnim sindikatima obrazovanja u Srbiji održati 26. septembra, uputiti potpunu podršku u vašoj borbi za bolje, poštenije vrednovanje rada prosvetnih radnika, kao i za poštovanje dogovorenog i vođenje ravnopravnog socijalnog dijaloga, te generalno za bolji status obrazovanja u društvu.

Sindikalna solidarnost i podrška upućena je svim opravdanim zahtevima kojima tražite pošteniji odnos prema nastavnicima i sindikatima, kao njihovim reprezentativnim predstavnicima, kao i odgovarajuće vrednovanje nastavničke profesije. Borba za kvalitetno obrazovanje je naša zajednička borba! Vlade bi trebale i moraju shvatiti značaj obrazovnog sistema radi boljitka čitave zajednice, a u taj sistem se mora uložiti više brige, sredstava i odgovornosti. Stoga je na svima nama zadatak da se zajedničkim snagama založimo za bolje vaspitanje i obrazovanje, kao i protiv omalovažavajućih stavova i ispodprosječnog odnosa svih nadležnih prema tako važnoj delatnosti kao što je prosveta. Bolji materijalni i nematerijalni uslovi u vrtićima i školama su imperativ, a zaposleni u tim delatnostima trebaju biti u centru pažnje svake vlade. Školstvo nije resor koji može biti na margini; trebao bi biti u centru pažnje svake Vlade, premijera, ministra obrazovanja i čitavog društva! Krajnje vreme bi bilo da i svi pomenuti konačno shvate da ulažući u obrazovanje i nastavnike, ulažu u budućnost svake zemlje, u svoju budućnost i opstanak.

Drage kolege i naši prijatelji, pružamo vam punu podršku u vezi sa najavljenim protestom i svim drugim narednim sindikalnim aktivnostima, ukoliko bude bilo potrebe za njihovom organizacijom, zato što smatramo i znamo da je vaš cilj više nego opravdan. S tim u vezi, šaljemo vam ovo pismo podrške, svesni da ćete u vašim namerama istrajati i uspeti. Zajedno ste, odnosno zajedno smo, svi jači! Poručujemo vam da niste sami u vašem nastojanju za poboljšanje kvaliteta obrazovanja, za jačanje uloge i ugleda prosvetnih radnika i pravednog odnosa prema njima. Šaljemo vam jak glas podrške!

Uz vas u solidarnosti!

Marjana Kolar,
predsednica SVIZ

Branimir Štrukelj,
generalni sekretar SVIZ

 

PREUZMITE PISMO PODRŠKE SVIZ