На протесту на градском тргу у Смедереву. симболично у пет ло 12 окупило се јуче неколико стотина запосленнх у просвсти под паролом „Стоп насиљу над просветинм радницима на радном месту“ и „За достојанство професије”.

Овим скупом и шетњом улицама Смедерева, они су уједно пружили подршку колеги Радосаву Пантићу, професору математике у Средњој школи „Деспот Ђурађ“, који је суспендован и против њега се води дисциплински поступак након што је ученику који је ометао час одузео телефон после чега је дошло до међусобног гурања у „борби” за мобилни. Јуче су у знак протеста против насиља у већини смедеревскнх школа часови скраћенI на 30 минута, а чланови Градског одбора Уније Синдиката просветних радника Смедерева имали су једносатни штрајк упозорења. Смедеревски просветари затражили су да се што пре оконча поступак против колеге Пантића и да се он врати на посао.

Његова колегиница из школе, професорка Александра Љубисављевић поручила је да је професору математике Пантићу снстем коме је посветио свој  живот у једном дану поставио једначииу са превише непознатих за коју је тешко наћи решење.

– Ову наизглед немогућу једначину можемо решити само заједно. Просветни брод се већ дуже време ломи и тоне под теретом бесмисла, а најлакше је управо бесмислом потопити умни рад. То нам систем ради деценијама, а ми ћутимо, прихватамо све и тонемо полако на овој лађи, али ми знамо да пливамо. Време је да се пробудимо, доста је било ћутања. Ми нисмо само једна цигла у зиду. ми смо прозор на зиду, прозор у свет који је стално отворен свим булућим генерацијама. Запитајмо се ко је следећи – поручила jе Љубисављевићева.

Председница Извршног одбора синдиката „Независност” Школскеу праве Пожаревца Јасминка Марић поновила је захтеве за измене закона, којима би се пооштриле казне за насиље у школама. Рекла је да су просветари то тражили још у децембру прошле године, а да у марту још нема измена. Ко то успорава, коме сметају такве измене, упитала је она изразивши сумњу да ће у пракси бити неког бољитка за просветаре.

Чеданка Антић из Гранског синдиката „Независност“ поручила је да је било превише стрпљења и толеранције, чекања да се ситуација поправи новим правилницима и законима, те да толеранција за насиље мора бити нулта. Нећемо никога оставнти да се бори сам, бићемо солидарни, поручнла је она.

Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, оценила је да се доста просветних радника окупило у Смедереву и да ће их бити још више ако буде настављена пракса вређања и понижавања. Рекла је да је за достојанство ове професије потребно да се повеђају плате и да се да нада младим људима да могу мирно да се школују за просветне раднике.

Јасмина Стојановић, председница Синдиката образовања Србије за град Смедерево, поручила је да је време да се запитају да ли желе друштво у коме влада право јачег.

– Не желим да нам одлазак на посао буде стресан и саткан од стрепње шта ће се десити, да ли ће нас неко напасти, увредити, понизити, не желнм то никоме – рекла је она.

Протест су организовали представници Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” за Школску управу Пожаревац и Синдикат образовања Србије града Смедерева, а писма подршке стигла су од многих других гранских синдиката.

 

ПОЛИТИКА/ Оливера Милошевић