На позив председнице владе Републике Србије у уторак 28.4.2020. ће бити одржан састанак са представницима синдиката предшколског васпитања и образовања ради решавања проблема везаних за почетак рада предшколских установа у условима ванредних околности узрокованих пандемијом вируса COVID-19.

Услед попуштања ванредних мера и враћања економских и привредних токова, родитељи предшколаца ће морати да се врате на посао.

За Синдикат образовања Србије су најважније мере заштите запослених, који ће након два месеца карантина морати да брину и о свом здрављу, здрављу деце с којима раде као и здрављу властитих породица.

Сматрамо да је кључно пре свега одредити законске оквире величине група и броја деце у њима, колико деце може боравити у једној просторији сходно квадратури, као и низ других отворених проблема у оваквим околностима. Такође је потребно обезбедити пуно поштовање усвојених мера.

Тражићемо да васпитачи, као и помоћно и техничко особље са 60 и више година, као и хронични болесници, буду изузети од директног контакта са децом.

Свесни смо да предшколским установама предстоји период велике одговорности, те ћемо исто то тражити и од локалних самоуправа, Министарства просвете, као и свих који су на директан или индиректан начин одговорни за функционисање и безбедност свих у предшколском васпитању и образовању.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
мр Валентина Илић