Ове недеље, у светлу почетка нове школске године, Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је да се Европа суочава са ризичним периодом. „Знамо да не можемо отворити компаније без отварања школа,“ рекао је директор СЗО за Европу Ханс Клуге. „Кључно је, дакле, да много тога зависи од нивоа преноса у заједници. Основна правила се морају поштовати свуда“, нагласио је.

НЕМАЧКА

У већини немачких држава ученици су се вратили у школу већ почетком августа, а у неке ће се вратити наредних дана или недеља. Нешто другачија правила примењују се у свакој земљи како би се спречило ширење нових коронавирусних инфекција, а у већини земаља деца морају носити заштитне маске осим кад су на часовима. Међутим, у неким земљама се такође морају носити током наставе. У међувремену, ученици у учионици не морају да поштују социјалну дистанцу.

Више земаља омогућава наставницима бесплатно тестирање на нови коронавирус.

ДАНСКА

Већ 10. августа започела је нова школска година у Данској, где деца и наставници у школама не морају да носе маске. Они су подељени у мале групе од око 12 ученика који седе на два метра. Требало би да перу руке најмање сваких сат и по.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Школе су већ отворене у Шкотској и Северној Ирској до краја августа, а отвориће се у Велсу и Енглеској почетком септембра. Нешто другачија правила примењују се на ученике у свакој од четири регије Велике Британије.

На пример, у Шкотској ће сва деца старија од пет година морати да носе заштитне маске у школском превозу, а у средњим школама само средњошколци, али не и у разредима. У Енглеској ће маске морати носити само наставници и ученици средњих школа у областима у којима се нови коронавирус шири брже. Средњошколци ће такође морати да носе маске у Велсу и Северној Ирској.

ПОЉСКА

Заштитне маске, међутим, неће морати да носе ученици и наставници у Пољској, где настава у школи почиње 1. септембра. Међутим, директори могу одлучити да уведу обавезно ношење маски у ходницима и свлачионицама. Деци неће бити мерена телесна температура.

МАЂАРСКА 

Мађарска деца ће такође започети нову школску годину у школи у уторак, без неких посебних правила која се односе на пандемију. Међутим, школе морају бити спремне за увођење заштитних мера. У ту сврху су добили смернице које између осталог садрже и савете како да се избегне гужва на вратима школе на почетку и на крају наставе. Све школе биће темељно дезинфиковане пре почетка школске године. Дезинфекција ће се такође обављати сваког дана у току године.

БЕЛГИЈА 

Међутим, заштитне маске мораће да носе наставници и средњошколци у Белгији, где се такође враћају у школе почетком септембра. Маске ће се морати носити све време у школи, чак и на часовима. Ако се епидемиолошка ситуација на одређеном месту погорша, средњошколци стари 12 и више година у Белгији ће ићи у школу тек сваке друге недеље.

ФРАНЦУСКА 

Након празника, француска деца ће у уторак поново седети у школским клупама. Старији ученици од 11 година и наставници ће такође морати да носе заштитне маске, које ће такође бити обавезне у учионици. Треба бити метар раздаљине између деце. Такође ће моћи да обављају спортске и музичке активности.

СРБИЈА 

Школа такође почиње у Србији 1. септембра, где ће сва деца морати да носе маске. Они ће их моћи скинути тек када су удаљени два метра од друге деце. Школски часови ће трајати 30 минута, а истовремено ће у учионици бити само 15 ученика. Ученици до 4. разреда свакодневно ће ићи у школу. Очекује се да ће старији ученици један дан учити у учионицама, а други дан на мрежи.

ХРВАТСКА 

7. септембра ће се отворити и основне и средње школе у ​​Хрватској. Маске ће бити обавезне у учионицама за ученике 5. разреда основне школе и за средњошколце ако није могуће одржати удаљеност од 1,5 до два метра у учионицама. Такође ће бити обавезни за наставнике до 4. разреда основне школе и за ученике и наставнике када су у ходницима. Ученици ће морати да мере телесну температуру сваки дан пре поласка у школу. Деца до 4. разреда биће у тзв. „балонима“, јер ће сви ученици ући у учионицу одједном, они ће остати у учионицама током паузе, а учитељ ће увек бити са њима.

СЛОВЕНИЈА 

Основне и средње школе у Словенији почињу са радом 1. септембра по моделу Б, уз поштовање препоручених мера заштите од ширења корона вируса – ношење маски и одржавање раздаљине између ученика. У случају погоршања епидемиолошке ситуације, ученици ће прећи на учење делом на даљину, а делом у школи по моделу Ц или у потпуности на даљину по моделу Д.

ГРЧКА

У понедељак ће се грчка деца за недељу дана вратити у школе, где ће маске такође бити обавезне у затвореном. У сваком разреду ће бити максимално 17 деце.

АУСТРИЈА 

У Аустрији се, међутим, у неким земљама настава очекује 7. септембра, а у другим 14. За осигурање здравља деце, тзв. систем семафора са четири боје – зеленом, жутом, наранџастом и црвеном. Очекује се да ће број инфекција у којима ће променити боју бити најављен следеће недеље. Зелена боја значиће уобичајене часове, а дозвољени су и догађаји и излети. Жута боја на семафору значиће обавезно ношење заштитних маски када деца нису у својим клупама, а наранџаста ће значити флексибилно учење на даљину за ученике. Када семафор постане црвен, биће уведен карантин за целокупно окружење и учење на даљину. У свим ће школама морати да осигурају да се ученици не мешају једни са другима. Примењиваће се правила о прању руку, хигијени и удаљености између њих. Деца са симптомима инфекције треба да остану код куће.

ИТАЛИЈА 

14. септембра, први пут од марта, када су се школе затвориле, очекује се да се италијанска деца врате у школу. Седеће на метар удаљености, тако да ће на часовима бити мање деце него иначе. Часови ће се одржавати напољу, где је то могуће, или у већим просторима, попут позоришта или музеја. Ученици ће морати да носе заштитне маске, а наставници ће такође морати да носе визир. Ученици чији чланови породице припадају ризичним групама моћи ће да похађају учење на даљину.

ШПАНИЈА 

У Шпанији ће школа почети између 4. и 15. септембра, у зависности од региона. У неким се крајевима ученици враћају у школу постепено до средине месеца, прво ће се вратити млађи, а затим старији. У шпанским школама сва деца старија од шест година биће обавезна да носе заштитне маске у сваком тренутку. Влада у Мадриду утврдила је правила која ће се примењивати на целокупну земљу. Уз обавезно ношење маски и одржавање раздаљине између часова, деца ће се моћи дружити само са ученицима у истом разреду. Поред тога, они ће морати да оперу руке најмање пет пута дневно, учионице ће морати да буду редовно проветраване, а ученицима ће такође бити измерена температура.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 

У Северној Македонији одлучили су да одложе почетак нове школске године на 1. октобар. Очекује се да ће се образовање одвијати на даљину, осим за ученике до 3. разреда. У школу ученици могу доћи са родитељским одобрењем.

ЦРНА ГОРА 

Такође су одлучили да одложи почетак школе на почетак октобра у Црној Гори. До тада ће предшколске установе остати затворене, а влада је наложила здравственим и школским властима да појачају припреме за нову школску годину јер ученицима морају омогућити да редовно похађају школу, а деца да одлазе у вртиће са највећим могућим гаранцијама за њихову сигурност и здравље. До 1. октобра један од родитеља деце млађе од 11 година имаће право на плаћени допуст за негу детета.

БиХ 

У уторак ће школа започети и у неким деловима Босне и Херцеговине, тачније у целој Републици Српској и три кантона Федерације БиХ. Остатак земље ће кренути у школу 7. септембра. У Републици Српској настава у основним школама трајаће само пола сата, а у средњим школама 20 минута. Разреди са више од 15 ученика биће подељени, при чему ће наставник прво имати наставу за једну групу, а затим другу. У Федерацији Босне и Херцеговине, понегде, на пример у Кантону Сарајево и Тузла, у школу ће ићи само ученици нижих разреда, док ће старији учити на даљину.