Мачвански округ на окупу

Председници синдикалних организација Синдиката образовања Србије из Мачванског округа окупили су се на семинару који је 29 и 30. новембра и 1. децембра одржан у хотелу „Гранд“ у Крупњу. По први пут окупљени на једном месту, синдикални представници су имали прилику да се непосредно упознају са актуелним питањима синдикалног рада, најважнијим одлукама које се односе на сектор образовања и активностима синдиката.

Учесницима се обратила председница Синдиката образовања Србије, известивши, између осталог о поводу и резултатима састанка се премијерком владе Републике Србије Аном Брнабић у заједничкој борби против насиља у школама. Такође је истакла најважније активности у раду синдиката у протеклом периоду, као и проблеме у вези са застојем у примени платних група и разреда и неодговарајућим положајем запослених у образовању, од којих ће многи након повећања минималне цене рада бити сврстани по плати у ту категорију. Велики број запослених на одређено време у образовању је огроман проблем, за који се очекује да буде решен укидањем забране запошљавања у јавном сектору. Као велики успех истакла је да је напокон потписан Посебни колективни уговор за високо образовање,  што је посебно обрадовало и представницу Високе пољопривредне школе из Шапца.

С обзиром да се овакав семинар по први пут организује за мачвански округ, секретар Синдиката образовања Србије Миодраг Камперелић је учеснике упознао са основим подацима и функционисању наше организације, док је Николина Маљковић учеснике упознала са применом Посебног колективног уговора и правима запослених, као и начинима оствариваја тих права.

Учесници су у дискусији постављали много питања и истакли велику корист од оваквог начина рада, где се непосредно могу упознати са одговорима на питања са којима се суочавају у свакодневном раду. Посебан утисак на све присутне оставило је представљање случаја у ком је наша чланица остварила своја права и одбранила достојанство као уважени професор гимназије – Нада Новаковић је међу малобројним члановима синдикалне организације у Гимназији у Љубовији, али је изложила свој случај, када су јој незаконито одузети часови и распоређена на рад у библиотеци. Током читавог поступка имала је квалитетну правну и људску подршку из синдиката и захваљујући томе, али и својој упорности и доследности,  остварила своја права и поново враћена на рад са ученицима са пуном нормом часова и одбранила се од свих притисака којима је била изложена.

Током семинара било је речи и о другим услугама које Синдикат образовања Србије пружа својим члановима, унапређењу узајамног информисања и синдикалних активности у школи.

О раду подгрупе и распоређивању технолошких вишкова известио је Драган Митрић, представник Синдиката образовања Србије у подгрупи са седиштем у Ваљеву и истакао добру сарадњу са начелницом Школске управе. Међутим, представници школа из Лознице су навели примере неодговарајућих решења због слабе комуникације, те је договорена квалитетнија будућа сарадња са свим нашим школама у Мачванском округу.

Поред тога, учесници семинара су навели примере и доброг синдикалног рада, али и неодговарајућег односа директора школа којим спутавају рад синдиката. Наши представници су изложени и непримереним притисцима емисара других синдиката, којима се чланство излаже лажним изборима и тиме умањује снага синдикалног деловања.

Једна од тема семинара била је и родна равноправност и могућности деловања синдиката на унапређењу положаја жена, као и подстицања жена за прихватање одговорних функција у синдикату. Учесници су исказали заинтересованост за учешће у раду Секције жена и формирање секције на регионалном нивоу.

Неподељено мишљење учесника је да су након овог семинара оснажени и са много елана за будући синдикални рад, уз конкретне одговоре и тематске брошуре као подршку квалитетнијем  ангажовању међу члановима, као и привлачење нових чланова у наш синдикат.

Б. Вишнић