Представници синдиката образовања, културе, управе и науке указали су да у Србији нема социјалног дијалога и да су за председницу Владе и министра финансија невидљиви.

Валентина Илић која је на челу Синдиката образовања Србије, рекла је да ду запослени у образовању тржили праведне платне разреде, али да је њихово увођење одложено до 1. јануара 2023.

Због тога просвета тражи повећање плата за 15 одсто, јер је минимална цена рада повећана за 9,4 одсто.

Ђурђица Јововић, председница Синдиката науке, рекла је да су држави пуна уста науке и научника само пред изборе и да се власт хвали отварањем научно-технолошких паркова, али да у њима неће имати ко да ради пошто људи одлазе из земље.

Јововић је рекла да науку боли све што и друге секторе, али да су научници у још горој ситуацији јер немају ни каталог занимања.

Она је навела да научни радник прима око 60.000 динара, а да плате четврте по висини у јавном сектору о којима се говори у јавности, прима тек десет одсто запослених.

Председница Синдиката културе Драгана Ђорђевиц је казала да је просечна плата у тој делатности 47.893 динара, а да су „свима уста пуна културе“.

На лош материјални положај запослених у локалним самоуправама са средњом школом указао је Далибор Ракић, из крушевачког огранка Синдиката управе, прецизирајући да ови радници примају месечно око 35.000 динара.

На протесту испред зграде Владе су прочитани захтеви, а учесници протеста су најавили да ће их идући пут бити много више.

Четири захтева која су потписали Синдикат управе Србије, Синдикат образовања Србије, Синдикат културе Србије и Синдикат запослених у научноистраживачкој делатности Србије у циљу побољшања материјално-социјалног положаја запослених од Владе гласе:

  • успостављање социјалног дијалога послодавца са синдикатима
  • повећање зарада за 15 одсто од јануара 2022. године
  • исплату топлог оброка и регреса за све запослене у јавном сектору
  • исплату свих накнада предвиђених посебним колективним уговорима.