По први пут до сада у Београду је у суботу, 8. јуна одржан протест запослених у високом образовању, јер више од четири године немају Колективни уговор као остали делови образовног сектора. Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић је истакла да је неодговорно од представника власти да запослене у овом, веома важном делу образовања стављају у неповољан положај, пошто немају бенефите и заштиту коју пружа Колективни уговор.

Потпредседник Синдиката образовања Србије и председник Одбора за високо образовање Дејан Мицковић је подсетио да је цена рада у високом образовању за 9% нижа него у другим нивоима образовања. Не постоји оправдање за такву ситуацију, као ни објашњења да неки запослени у високом образовању имају високе плате. Није добро да неке аномалије у систему дозвољавају да хиљаде запослених, часних и вредних људи постану жртве те ситуације. Ми само тражимо бенефите за наш сектор, које други делови образовања уживају више од четири године. Готово половина запослених у високом образовању је ненаставно особље, са нижим платама и њима је заиста потребан Колективни уговор.

Министар образовања је одмах у медијима одговорио на поруке протеста и захтеве. Он тврди да ће Колективни уговор бити потписан веома брзо, када Министарство финансија достави своје мишљење. Такође је додао да су многи факултети одлучили да исплате високе плате појединим запосленима и да није солидарно да синдикат запослених у високом образовању тражи исте бенефите као доуниверзитетско образовање, које не може да заради додатне приходе као запослени у високом образовању.

И поред скромног броја учесника протеста и само неколико представника медија, протест је привукао пажњу јавности, као и представника власти да се реше наведени проблеми у високом образовању.