Чланови Синдиката образовања Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије најавили су протест за суботу, 12. марта, на Тргу Николе Пашића у Београду.

О томе су данас обавестили министра просвете Бранка Ружића и позвали га да дође на протест како би се упознао са проблемима просветних радника везаним са њихов социјални положај.

Протест се организује под паролом „Ни правде – ни пара“, а чланови три репрезентативна синдиката образовања желе да укажу на катастрофалан материјални положај запослених у просвети, каже за Данас Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије.

– Наши захтеви су да запослени у образовању до краја године добију повећање плата за 15 одсто, да нам се исплати солидрана помоћ, да се регулише регрес и топли оброк. Просветни радници последње две и по године трпе терет пандемије, додатно су били оптерећени, а за то нису били награђени. Инфлација у јануару је износила 8,7 одсто, што значи да ми повећање плата од седам одсто нисмо ни осетили. Просечна плата у образовању је испод републичког просека – набраја Илић неке од разлога који су просветаре мотивисали да изађу на улицу.

На питање зашто протест у овом тренутку и у суботу, Илић одговара:

– Размишљали смо да ли да организујемо штрајк упозорења или да уђемо у законски штрајк, али како се нама захваљују од почетка пандемије што смо савесно радили, одлучили смо да протест буде у суботу, јер је доста тога до сада пропуштено и нисмо желели да томе додатно доприносимо. Сем тога, верујемо да ће нам се придружити већи број колега пошто је нерадни дан – истиче Илић.

Она напомиње да је овај протест само увод у активности које синдикати планирају за наредни период. Најављује да ће бити још један протест, као и да би нову владу и новог министра просвете то исто могло да сачека у августу или септембру.

Илић каже да не очекују од Бранка Ружића и актуелне Владе да им испуни захтеве, јер су до сада били глуви на све апеле просветних радника, већ да желе да упознају јавност са каквим се проблемима суочавају.