ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕДСЕДНИЦА АНА БРНАБИЋ

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТАР БРАНКО РУЖИЋ

НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ОДБОР ЗА ОБРАЗОВАЊЕ

 

Сагледавајући целокупну здравствену и економску ситуацију у земљи када се сви боримо за одрживост система и слушамо речи хвале за запослене у образовању, сматрамо да најављеним повећањима плата за наредну годину, држава није наградила просветне раднике, већ их је понизила.

Повећање минималне зараде за 6,6% довешће до тога да у образовању неће више бити разлике између најједноставнијег рада и шестог степена стручне спреме, иако синдикати већ годинама траже решење проблема са компресијом плата. Такође, синдикати су указивали на неједнаку цену рада у систему образовања, на отежане услове рада у време пандемије, на велики број оболелих међу запосленима и деце.

Повећање плата од јануара за 3,5% и 1,5% од априла 2021.године још више срозава положај просветних радника у систему плата и самим тим узрокује лошу стартну позицију када буду заживеле платне групе и разреди.

Тражимо да се поново размотри могућност повећања плата у образовању које мора бити процентуално веће од повећања минималне зараде.

 

Синдикат образовања Србије
Мр Валентина Илић

Синдикат радника у просвети Србије
Слободан Брајковић

ГСПРС Независност
Др Томислав Живановић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ