МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
БРАНКУ РУЖИЋУ

 ДРЖАВНОМ СЕКРЕТАРУ
ЗОРАНУ КАСАЛОВИЋУ

 

Обраћамо Вам се у име запослених у ученичком и студентском стандарду, са циљем да Вас упознамо са проблемима у овој делатности и са захтевом да се хитно започне њихово решавање.

Као репрезентативни синдикати запослених у овој делатности, подсећамо Вас да основна цена рада запослених у студентском стандарду није иста са ценом рада запослених у основном и средњем образовању и ученичком стандарду. Узимајући у обзир структуру запослених у овој делатности, где више од 80% запослених ради са IV и нижим степеном стручне спреме и прима минималну зараду, сматрамо да је овај вид дискриминације недопустив и захтевамо изједначавање цене рада за све запослене у систему образовања.

Почетком 2020. године започети су преговори са премијерком Аном Брнабић око проналажења прелазног решења у вези са коефицијентима, а до увођења платних група и разреда. Преговори нису настављени због пандемије, избора и формирања Владе.

Због незадовољства које траје превише дуго у Студентском стандарду, у новембру месецу 2020. године, запослени су инсистирали да руководство синдиката организује штрајк и тако скрену пажњу на неодговоран однос према студентском стандарду. Руководство два репрезентативна синдиката је пре организације генералног штрајка организовало потписивање петиције. Петицију су потписали скоро сви запослени у студентским домовима и доставићемо је на састанку, када примите представнике синдиката.

Због великог незадовољства запослених у овој делатности репрезентативни синдикати ученичког и студентског стандарда захтевају изједначавање цене рада у студентском стандарду са ценом рада у основном и средњем образовању и ученичком стандарду, корекцију коефицијената за све запослене од I до VI степена стручне спреме.

Репрезентативни синдикати у студентском стандарду траже хитан састанак са ресорним министарством, како би се што пре кренуло у решавање наведених проблема.

 

СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА СРБИЈЕ
мр Валентина Илић, председница
Одбор делатности ученичког и студентског стандарда
Данијел Ђорђевић, председник

 

ГСПРС „НЕЗАВИСНОСТ“
др Томислав Живановић, председник
Одбор делатности ученичког и студенстког стандарда
Срђан Словић, председник

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ