БЕОГРАДМинистар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да је социјални дијалог надлежних државних институција и синдиката веома важан механизам за доношење квалитетних одлука и вођење развојне образовне политике, као и за положај запослених у установама образовања.

Он је на конференцији „Јачање социјалног дијалога у образовању на локалном нивоу“ , организацији Синдиката образовања Србије рекао да овај пројекат треба да унапреди социјални дијалог између чланова синдиката, односно запослених у установама са једне стране и различитих нивоа управе са друге стране.

„Управо пројекти као што је овај доприносе томе и омогућавају мапирање свих изазова са којима се можемо срести. Када се на једном месту нађу представници синдиката, локалних самоуправа, директора школа, школских управа и друштвених организација које се баве унапређивањем образовања у три локалне самоуправе, Лесковац, Суботица и Пожаревац, резултати не могу да изостану“, рекао је министар.

Ружић је додао да је сигуран да ће ови резултати послужити и осталим локалним самоуправама као добар пример.

„Као министар, и у овом и у претходним министарствима, увек сам наглашавао важност међусобног дијалога и комуникације као основа за напредак система. Желим да нагласим да ћете у запосленима у Министарству просвете, сигурно наћи партнера за квалитетан и садржајан социјални дијалог, који сматрам најважнијим механизмом за доношење квалитетних одлука и вођење развојне образовне политике“, рекао је Ружић.

Додао је да је Синдикат образовања Србије веома значајан партнер Министарства у разним активностима, како у области правне заштите запослених, учествовања у преговорима и доношења Посебног колективног уговора, тако и у активном дијалогу у области реформе образовања.

„Као што знате, имате представнике у бројним телима где је дијалог важан од Националног просветног савета, Савета за средње стручно образовање, Савета за национални оквир квалификација преко секторских већа у Агенцији за квалификације, Радној групи и подгрупама за праћење ангажовања запослених, до многих других радних група Министарства“, истакао је он.

Додао је да допринос синдиката реформи образовања кроз рад свих тих тела сматра изузетно значајним и да ће настојати и даље да негује културу дијалога.

„Управо кроз дијалог, можемо да искуства која имате искористимо и изградимо још квалитетнији образовни систем и још боље услове за све запослене у просвети. Испред нас је сигурно пуно изазова, али верујем, као и ви, да ћемо и њих превазићи уз искрен и отворен дијалог“, закључио је Ружић.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић рекла је да је основни циљ пројекта да се промовише социјални дијалог на локалном нивоу.

„Важност ове до сада занемарене области препозната је у томе да се на локалном нивоу доносе многе одлуке које утичу на запослене у образовању и васпитању“, рекла је Илић.

Пројекат је рађен уз подршку европске организације синдиката образовања (ЕТУЦЕ) и норвешког синдиката образовања (УЕН).

Директорка Европске организације синдиката образовања Сузан Флокен казала је да јој је задовољство што могу да пруже подршку за један овакав пројекат у Србији.

Истакла је значај социјалног дијалога на свим нивоима образовања, а све са циљем побољшања квалитета образовања, али и статуса запослених у образовним и васпитним институцијама.

Флокен је истакла да цео образовни систем треба да буде укључен у социјални дијалог и додала да је неопходно да се образовање финансира из јавних средстава.