Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србије, у среду 30. новембра 2022. године, у 12 часова, на Тргу Николе Пашића у Београду, организују протест под називом “ЗА ДОСТОЈАНСТВО ПРОФЕСИЈЕ!“.

Протест се организује поводом последњег случаја насиља према просветним радницима који се догодио у Техничкој школи у Трстенику. Синдикати деценијама указују на овај проблем, који је у последње време ескалирао до невиђених размера. Готово свакодневно добијамо информације о насиљу над просветним радницима у школама, који се скривају и заташкавају, што рађа ново насиље у најразличитијим облицима.

Достојанство наше професије се годинама урушава због односа државе према просвети, ниским платама, све већим обавезама запослених, а све мањим правима. Иако су запослени заштићени одредбама закона, они се не спроводе или су казне превише благе.

Синдикати ће тражити од Владе Републике Србије и ресорног министарства доношење Протокола о заштити просветних радника од насиља и строжије казне у одредбама Кривичног законика за починитеље.

Дајемо пуну подршку нашој колегиници из Техничке школе у Трстенику и свима који су проживели неки облик насиља у образовним установама.

Позивамо све синдикате, запослене, родитеље, ђаке и целокупну јавност на протест

 

„ЗА ДОСТОЈАНСТВО ПРОФЕСИЈЕ!“

 

 

Синдикат образовања Србије
Председница
Мр Валентина Илић

 

Синдикат радника у просвети Србије
Председник
Слободан Брајковић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ