На позив председнице синдикалне организације ОШ Ђорђе Јовановић из Селевца, општина Смедеревска Паланка, Даринке Бајкић, присуствовали смо састанку поводом напада ножем ученице на наставницу математике.

Састанку су поред чланова синдикалне организације присуствовали председница Синдиката образовања Србије мр Валентина Илић, секретар Миодраг Камперелић, правница Весна Пфлуг, чланови Републичког одбора Јасмина Стојановић из Смедерева и Маргита Петковић из Пожаревца.

Главни разлог састанка је да се нашој колегиници пружи сва помоћ и подршка и да се што безболније превазиђе ситуација у школи. Запослени у школи су веома тешко поднели овај немили догађај, с обзиром на то да је ученица која је извршила напад одличан ђак, а наставница угледна и предана послу и коју ђаци и колеге поштују. Школа ради добро, колектив је сложан и никада није било оваквих ексцеса. Посебно је истакнут утицај ванредног стања и ситуације са епидемијом која је оставила озбиљне последице на све, а посебно на децу.

Председница Синдиката образовања Србије мр Валентина Илић је рекла да је формирана посебна радна група при Влади за борбу против насиља у школама и да ћемо се обратити премијерки Владе Републике Србије поводом овог догађаја, у циљу доношења нових одредби закона којим ће се просветни радници боље заштитити, а починиоци насиља строжије кажњавати.

Председница синдикалне организације Даринка Бајкић је позвала повређену колегиницу која се преко мобилног телефона обратила присутнима и захвалила на бризи и подршци која јој је пружена. Она је рекла да се добро опоравља од повреде, али да је још увек у тешком психичком стању и да ће бити потребно труда и времена да се потпуно опорави. Закључено је да се настави са захтевом да просветни радници добију статус службеног лица, да су права запослених угрожена због презаштићености деце и да се мора повратити достојанство просветних радника.

У наставку састанка разматрани су актуелни проблеми у просвети у вези са коефицијентима, компресијом плата и другим.