18.децембар – Међународни дан миграната

Међународна заједница и ове године у пандемији вируса корона обележава дан миграната. Синдикати образовања широм Европе организују кампање којима желе да подсете све који доносе одлуке, да мигранти заслужују сваку врсту подршке, а деца право на образовање. То се односи на свако дете, али и на наставнике који имају мигрантско порекло и њихову прихваћеност у новим срединама.

Синдикат образовања Србије је учествовао у реализацији пројекта о укључености деце миграната у образовање и омогућио да се са квалитетним приступом државе у организовање образовања миграната упозна шира међународна јавност. Након завршетка пројекта остали смо посвећени подстицању и наставника и свих других чинилаца у подршци квалитетном образовању миграната.

Између осталог, ове године смо наставили успешну сарадњу са Центром за помоћ азилантима, који обезбеђују подршку деци мигрантима у образовању. После завршеног основног образовања, све више је деце миграната који желе да наставе школовање у средњем образовању и Синдикат образовања Србије је препознат као партнер који помаже у остваривању тих намера.

Документарни филм о интеграцији  миграната у образовање  можете погледати испод:

(Studija slučaja iz Španije, Srbije, Belgije)