Наставници: воде у кризи, обликују будућност

На међународној конференцији о образовању у Женеви 1993, године, УНЕСКО је 5. октобар прогласио Светским даном наставника. Празник обележава дан када су на посебној међувладиној конференцији коју су организовали УНЕСКО и Међународна организација рада (МОР) у Паризу 1966. године усвојене Препоруке о статусу наставника. Оне важе и данас и говоре о правима и дужностима наставника, о положају који бисмо системски требали да имамо у друштву у смислу важности рада и – што је посебно важно у данашње време – о одговорности појединих влада према наставницима и њиховим организацијама да им се омогући учешће у доношењу одлука у вези са образовањем и образовним системом. Препоруке о положају наставног особља у високом образовању такође су усвојене  1997. године, а овај догађај такође обележавамо у оквиру Светског дана наставника.

Васпитачи су суочени са великом одговорношћу за будућност деце и младих, а сами тим и свет у целини, пошто смо свесни да у важном делу учествујемо у обликовању навика и вредности људи у 21. веку, нашу заједничку будућност.

Овогодишњи Светски дан наставника обележава се у време када се образовни системи широм света суочавају да великим и бројним препрекама због присуства вируса COVID 19 и потребе да образовне власти укључују запослене и њихове репрезентативне представнике – синдикате, у доношење и спровођење одлука које директно утичу на положај запослених.

Сви запослени у образовању су суочени са изазовима безбедног повратка деце у школе почетком септембра и студената на факултете почетком октобра. Организовање наставе у школама уз поштовање свих мера безбедности и предвиђене моделе наставе током септембра издржало је сва искушења са којима смо се срели, уз мањи број заражене деце и наставника. Међутим, наставници раде у отежаним условима, уз додатна радна оптерећења која са собом носи организација онлине наставе. То изискује напоре, време и ангажовање које треба додатно вредновати. Зато је потребно наћи начине да се за свој додатни рад наставници и додатно награде.

Имајући у виду залагање просветних радника и повећану радну оптерећеност за време извођења наставе у оваквим околностима, сматрамо да Влада Републике Србије и ресорно Министарство треба да узму у обзир ове чињенице и приликом усвајања Буџета за 2021. годину за запослене у просвети предвиде одговарајуће повећање плата.

 

Синдикат образовања Србије
Мр Валентина Илић

Синдикат радника у просвети Србије
Слободан Брајковић

ГСПРС Независност
Др Томислав Живановић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]