ВЛАДА РС
Председници Ани Брнабић

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министру Спнпши Малом

МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
Министру Бранку Ружићу

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
Министру Младену Шарчевићу

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Министру Зорану Ћорђевићу

 

Након повећања минималне цене рада од 11,1% (172,5 динара по сату) сматрамо да би повећање основице за обрачун и исплату плата запослених у предшколским установама требало да буде 15%.

Подсећамо да запослени у предшколским установама никад нису добили накнаду за отежане услове рада, да се у пракси још увек формирају групе које имају и до 50% више деце него што је прописано (запослени прима једну плату, а ради за једну и по), немају замену ако су на боловању коjе траје до 15 дана већ се сав посао пребацује на запослене који су на послу итд.

Велики проблем представља и недостатак смештајних канацитета, те се дешава да у једној радној соби исторемено бораг.е две васпитне групе, што угрожава безбедност и новећава стрес како запослених тако и деце.

Ситуација је лоша и у делу који се односи на поштовање услова за упис деце са посебним потребама као и нерешено питање примене неодговорног инклузивног образовања што доводи до стварања потпуно нехуманих услова за рад запослених и боравак деце.

Јединице локалне самоуправе би требало да престану да штеде преко запослених у предшколским установа (милионске уштеде на месечном нивоу).

На основу наведеног, као и других нагомиланих проблема у предшколском васпитању и образовању, сматрамо да би повећање основице за обрачун и исплату плата запослених у предшколским установама требало да буде минимум 15%.

Надамо се да ћемо постићи договор и да неће бити потребе за организовањем штрајкова и протеста.

У Београду, 13.09.2019.

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ