Представници сва четири репрезентативна синдиката просветних радника затражили су данас да се плате запослених у образовању одмах изједначе са нивоом просечне зараде у Републици Србији и да се уради стратегија за повећање плата у наредном периоду.

Синдикати су на састанку са министарком просвете Славицом Ђукић Дејановић тражили и да се повећа број психолога и педагога у школама, као и да се накнада за одељењско старешинство повећа преко обећаних седам одсто.

Такође, затражено је да се одмах приступи смањењу педагошке администрације кроз израду правилника који ће дефинисати обим и облик документације, наводи се у саопштењу које су потписали председници Синдиката образовања Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“,

Синдиката радника у просвети Србије и Уније синдиката просветних радника Србије.

Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, каже за Данас да је министарка просвете обећала да ће правилник којим ће бити предвиђено повећање броја школских психолога и педагога бити објављен до 1. септембра.

Илић каже да је мало времена остало до почетка нове школске године и изражава бојазан шта ће од обећаног бити испуњено.

Пошто је речено да ће плате просветних радника бити повећане за 5,5 одсто од 1. септембра и још 10 одсто од 1. јануара наредне године, тражили смо одмах повећање за 15,5 одсто како бисмо стигли републички просек, а после тога да образовање прати повишице које буду предвиђене за цео јавни сектор – истиче Илић.

Она додаје да је предлог синдиката био да се одељењске старешине награде за посао који обављају тако што би накнада за разредно старешинство била повећана за десет одсто.

Синдикати су се договорили да формирају радну групу од учитеља и наставника који би предложили у ком обиму треба да се смањи администрација, да се она поједностави и да се непотребно изостави јер то одузима доста времена – истиче Илић.

Она каже да су се представници сва четири репрезентативна синдиката образовања договорили да наступају заједно.

Оставићемо рок Министарству да видимо шта ће урадити у септембру, а ако наши захтеви не буду испуњени сигурно ће бити протеста и штрајка – поручила је Илић.

Раније данас, саопштењем се огласило Министарство просвете у коме су пренете министаркине речи да се залаже се за бољи материјални положај запослених у просвети и да ће учинити све што је у њеној моћи да се просек плата просветних радника у наредном периоду доведе до нивоа републичког просека у јавном сектору.

 

ИЗВОР: DANAS.RS